Incendis

Infern al paradís: 80 morts en uns incendis devastadors a Hawaii

Els vents de l'huracà 'Dora' han propagat les flames per l'illa de Maui, d'on s'han evacuat 11.000 turistes

ARA
4 min
Vista aèria de Lahaina, a l'illa de Maui de Hawaii, devastada pel foc.

BarcelonaEls equips de rescat busquen desesperadament supervivents entre la runa del devastador incendi que ha assolat l'illa de Maui, a l'arxipèlag estatunidenc de Hawaii. Dissabte al matí ja són almenys 80 les persones mortes per l'intens foc que ha cremat la ciutat de Lahaina, principal destinació turística i antiga capital de Hawaii. "Encara hi ha molta gent amb la qual no podem posar-nos en contacte, i això és així per a moltes famílies aquí. Tothom que conec s'ha quedat sense casa", deia a la NBC un dels residents de Maui, Dustin Kaleiopu.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Els intensos vents de l'huracà Dora han empès les flames i han fet d'aquest foc a Maui un dels més devastadors i mortífers de la història del país. L'origen concret del foc encara es desconeix, però el Servei Nacional de Meteorologia explicava que la seva ràpida propagació ha estat a causa dels forts vents combinats amb una vegetació massa seca i una baixa humitat.

Amèrica

del Nord

Hawaii

Amèrica

del Sud

oceà Pacífic

Austràlia

Antàrtida

Amèrica

del Nord

Hawaii

oceà Pacífic

Amèrica

del Sud

Austràlia

Antàrtida

Amèrica

del Nord

Hawaii

oceà Pacífic

Amèrica

del Sud

Austràlia

Antàrtida

Imatges aèries de l'abans i el després de la popular ciutat de Lahaina, de 13.000 habitants i ubicada a l'oest de Maui, mostren l'abast de la devastació. Centenars de cases, restaurants, hotels i altres negocis d'aquesta ciutat històrica, que va ser capital del Regne de Hawaii entre el 1820 i el 1845, havien quedat reduïts a runa. Un tresor d'història convertit en cendres. Diversos edificis històrics museïtzats per la Fundació Restoration, que recollien bona part del llegat històric de Lahaina i de Hawaii en general, tampoc han sobreviscut a la tragèdia.

Incendi a Kohala Ranch, Hawaii.

"Aquesta és la pitjor destrucció que ha tingut lloc en tota la història d'aquesta ciutat", deia al New York Times Theo Morrison, la directora de la Fundació i una de les milers de persones evacuades. I explicava que el foc els havia agafat totalment desprevinguts, sense cap preparació ni avís previ. L'incendi forestal havia arribat a la xarxa urbana i, en qüestió de poques hores, el foc havia arrasat la ciutat.

A la carretera que surt de Lahaina, desenes de cotxes aparcats esperaven aquest dijous, amb els residents de la ciutat a dins, poder tornar a casa. Però les autoritats no donaven encara una data concreta de retorn a les zones evacuades. Dimecres, en l'apogeu de l'incendi, centenars de persones es van llançar a les carreteres, algunes de les quals tallades per la caiguda de runa en flames. Almenys 14 persones, entre les quals dos menors, es van veure obligades a saltar a l'oceà Pacífic per escapar del foc i van ser rescatades per la Guàrdia Costanera dels Estats Units, segons un comunicat de premsa del comtat de Maui.

Els helicòpters CH47 Chinook de la Guàrdia Nacional de l'Exèrcit de Hawaii tiren aigua a l'illa de Maui, Hawaii.
Cua de cotxes a  Maalaea, Hawaii .

"És el pitjor desastre que he vist mai. Tot Lahaina està socarrimada. És com l'Apocalipsi", deia un altre resident, Mason Jarvi, a Reuters. Uns dos milions de turistes visiten l'illa de Maui cada any. Milers d'aquests visitants han estat evacuats de l'illa. L'estat havia obert aquest dijous fins a cinc albergs per acollir almenys 4.000 turistes, que encara estan tractant de sortir de l'illa, tot i que la majoria ja ho han fet.

Les escenes de devastació a causa del foc es propaguen cada cop més arreu del món en la temporada d'estiu, des de Grècia i Itàlia fins a Califòrnia, el Canadà i ara aquesta illa del centre del Pacífic. La crisi climàtica que incrementa la sequedat dels boscos –el 16% de Maui estava en grau 2 sobre 4 de sequera– i fa els huracans cada cop més intensos i freqüents és un dels factors que ha contribuït a aquest i a molts altres incendis devastadors d'aquest estiu.

Plantacions abandonades

No obstant això, alguns experts citats per mitjans nord-americans –i hawaians a les xarxes socials– apuntaven que en aquest cas, com en molts d'altres, l'emergència climàtica no és pas l'única causa. Un dels factors clau en aquest gran incendi, deien, és l'abandonament de les plantacions de canya de sucre i de pinya, que han estat substituïdes per "herba no nadiua", que és molt més inflamable. Una situació similar a la que es dona a Catalunya, on l'abandonament progressiu de terrenys de conreu ha donat lloc a boscos joves i sense gestionar on s'acumula combustible en cas d'incendi.

Un expert en incendis forestals de Hawaii, Clay Trauernicht, ho deia també al rotatiu nord-americà: "Les plantacions de canya de sucre i pinya que van dominar l'economia de l'estat durant bona part dels segles XIX i XX han desaparegut majoritàriament. La seva desaparició i les fortes pluges de Hawaii van permetre que praderies tropicals creixessin ràpidament, substituint-les. Però aleshores arriba l'estació seca i aquestes herbes cremen, provocant una destrucció com la que estem veient a Maui".

Incendi a Waimea, Hawaii.

Els bombers lluitaven contra tres incendis diferents a l'illa de Maui, a més de contra altres focus en altres illes de l'arxipèlag. A part del que ha destruït Lahaina, també es veien afectades la zona residencial de Kula, a l'interior de l'illa, i Kihei, al sud. Al nord de l'illa veïna de Hawaii, el foc amenaçava també 200 cases al voltant del Kohala Ranch, una comunitat rural de poc més de 500 habitants.

stats