L'Àrea Metropolitana multarà qui malgasti aigua i reduirà la pressió en algunes aixetes

Els ajuntaments es posen d'acord per intentar abaixar el consum davant la imminent declaració d'emergència

ARA
2 min
Imatge d’una aixeta amb un rajolí d’aigua.

BarcelonaEls ciutadans de l'àrea metropolitana de Barcelona van gastar de mitjana uns 165 litres per persona i dia durant el desembre, segons les últimes dades de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Un consum molt per sota dels 200 litres per habitant i dia que marca la primera fase del decret d'emergència per la sequera que, si res no canvia, entrarà en vigor a principis de febrer, tenint en compte els 38 mesos gairebé sense pluges que acumula el país. Ara bé, hi ha municipis, i especialment urbanitzacions, que sobrepassen de llarg aquesta mitjana. Tots els ajuntaments s'han posat d'acord aquest dijous a la tarda en una reunió per reduir els consums. I la fórmula serà abaixar la pressió de les aixetes quirúrgicament a les zones dels municipis amb un consum més elevat i multar els ciutadans que malgastin aigua reomplint la piscina, regant la gespa del jardí o netejant el cotxe al carrer.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

"És una mesura que ja es preveia al reglament metropolità aprovat per l'anterior sequera de 2008", apunta Martín Gullón, director de l’Àrea del Cicle de l’Aigua de l’AMB. De moment, els cinc municipis on s'han detectat consums més elevats són Cervelló, la Palma de Cervelló, Corbera de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Begues, segons ha avançat La Vanguardia. Ara bé, Gullón detalla que la baixada de la pressió no es farà igual a totes les aixetes d'aquests municipis; es prioritzaran els punts on es detectin consums més elevats.

Malgrat que aquestes són les cinc ciutats amb un consum més elevat, amb les dades del novembre a la mà, hi ha 96 dels 202 municipis de Barcelona i Girona que entraran en situació d'emergència que estan per sobre del topall de 200 litres per persona i dia que marca el decret de la Generalitat. Segons Gullón, l'objectiu ara és arribar als 160 litres per habitant i dia de mitjana a tota l'àrea metropolitana, el topall de consum que marca el decret d'emergència en el pitjor dels escenaris (la fase 3).

D'entrada, el límit de consum als 202 municipis que s'abasteixen del sistema Ter-Llobregat se situarà en 200 litres per persona i dia i, en la segona fase, en 180. Gullón ha descartat que a Barcelona ciutat s'arribi a reduir la pressió a les aixetes, tenint en compte que el consum per habitant i dia a la capital catalana (173 litres) està molt per sota del topall de la primera i segona fases de l'emergència.

Sancions de fins a 3.000 euros

L'AMB tindrà preparat durant el mes vinent el reglament que regularà eventuals sancions per als veïns que malgastin aigua amb "usos incívics" en plena emergència per la sequera. Rentar el cotxe al carrer es penalitzarà amb 30 euros, regar la gespa es multarà amb 50 euros i reomplir la piscina, amb 200. Malgrat tot, es preveuen sancions més elevades de fins a 3.000 euros en funció de la gravetat de l'acció. "Esperem que no sigui necessari", deia Gullón.

El responsable de l'Àrea del Cicle de l'Aigua de l'AMB ha recordat que, si bé la situació actual és pitjor que la sequera que va patir el país l'any 2008, s'hi ha arribat en més bones condicions, gràcies "a l'entrada en funcionament de la dessaladora del Prat i les mesures de regeneració d'aigua". Un 30% i un 25% (respectivament) de l'aigua de les aixetes de les llars de l'àrea metropolitana provenen ja d'aquestes dues fonts.

stats