Parlament

El PSC i ERC proposen donar un mes de marge als alcaldes per evitar les multes per la sequera

Abans d'iniciar el règim sancionador, els ajuntaments haurien hagut de poder accedir a les ajudes públiques per fer inversions

3 min
Vista del pantà de la Baells

BarcelonaFa setmanes que el PSC, JxCat i ERC donen voltes sobre si s'ha de sancionar o no els ajuntaments que no compleixin amb les restriccions per la sequera, els efectes de la qual són ben vigents tot i la pluja dels darrers dies. Amb les eleccions municipals a la cantonada, les negociacions no estan sent fàcils, però dijous es votaran al ple les esmenes que han presentat els tres partits –els comuns i la CUP s'han desmarcat del pacte– i, fruit dels contactes, s'ha aconseguit que siguin gairebé idèntiques en alguns punts. Fonts republicanes apuntaven aquest dimarts que hi ha un "marc" favorable a "l'acord".

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Després del fracàs de la cimera convocada pel Govern, la proposició de llei que JxCat ha portat al ple (que es tramitarà per lectura única per accelerar els terminis) ha generat una nova oportunitat per buscar un acord entre els tres partits majoritaris a l'hemicicle. Les posicions més allunyades d'entrada eren les del PSC (que no volia sancions) i ERC, però aquest dimarts totes dues formacions van registrar esmenes que anaven en la mateixa línia: posposar l'entrada en vigor del règim sancionador fins a un mes després que es convoquin noves ajudes perquè els ajuntaments puguin fer les inversions necessàries abans de ser multats. La moratòria afectaria les sancions per incomplir les restriccions d'ús i per sobrepassar els volums de consum autoritzats a cada municipi, però no les multes per no comunicar a l'executiu les dades sobre consum o no haver elaborat el pla antisequera. En la seva proposta, Junts plantejava un règim transitori que implicava començar a sancionar els ajuntaments a partir de l'1 de juliol del 2023 i deixar sense aplicació les multes posades abans d'aquesta data. La formació haurà de decidir si accepta aquestes esmenes, però des del partit s'han mostrat partidaris de sumar el màxim consens possible.

"No hem evitat que la sequera es converteixi en un pim pam pum electoral", ha lamentat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control al Govern d'aquest dimecres, quan la líder dels comuns, Jéssica Albiach, li ha retret que hagi permès que JxCat i el PSC "liderin" la resposta a la sequera. "El Govern el que farà es abstreure's de tot l'electoralisme que pugui envoltar aquesta qüestió i arribar a bons acords que permetin que les infraestructures del cicle de l'aigua es puguin portar a terme amb la major celeritat", ha remarcat.

Ampliar l'abast de la normativa

A banda de les esmenes referides a les sancions, els republicans també n'han presentat per ampliar l'abast de la normativa. Si el decret es referia a les actuacions sobre les conques internes del país, la llei –consideren– s'ha de referir a les actuacions davant la sequera que es portaran a terme a tot el territori. També ha plantejat definir els contractes que es podran tramitar per urgència i aclarir la normativa sobre les piscines municipals, de centres educatius i comunitàries, les piscines de nova construcció o les piscines on s'han fet obres de rehabilitació. En paral·lel, tant el PSC com ERC i Junts han presentat un llista d'inversions per incloure-les al text de la llei, reforçant la necessitat que s'executin amb la mateixa urgència que la resta de mesures previstes a la llei, encara que el text inicial de JxCat ja establia la mobilització de 50 milions d'euros en ajudes destinats als ajuntaments, 50 milions per a Aigües Ter Llobregat (ATLL) i l'impuls d'inversions relacionades amb la regeneració de l'aigua.

stats