Méteo

La DANA es reactiva a les Balears i provoca inundacions a Menorca

Protecció Civil desactiva l'alerta per l'episodi de pluges a Catalunya

Ara Balears / Ara
5 min
El pas de la DANA per Formentera

Palma / BarcelonaEl temporal causat per la depressió aïllada en nivells alts (DANA) a la zona del Mediterrani continua castigant de valent les Balears, amb forts aiguats concentrats sobretot a Mallorca, on s'esperen diverses tongades de tempestes durant aquest dijous. De moment el Govern Balear ha activat l'índex de gravetat IG2 del pla Meteobal, que prohibeix totes les activitats a l'aire lliure durant les pròximes 24 hores. Per la seva banda, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) manté en alerta taronja el territori insular. A la tarda el temporal està afectant també amb força Menorca, sobretot el centre de l'illa.

Els danys provocats pel desbordament són abundants, sobretot pel que fa als cotxes estacionats i en el mobiliari urbà. També hi ha un nombre important de cases inundades. Els forts aiguats caiguts avui a Menorca han estat de rècord a Es Mercadal, on s’han acumulat 204 l/m² i s’ha desbordat completament el torrent del municipi. Mai en un mes d’agost des que es tenen registres s’havien superat els 200 l/m² en un sol dia a les Balears. A més, aquest és el tercer registre de pluja més important de la història a Menorca des que es prenen dades.

També s’han acumulat 120 l/m² a Ferreries, 160 a Alaior, 94 a Ciutadella o 93 a l’aeroport menorquí. L’illa de Menorca ha estat la més afectada per la potent DANA que ha castigat aquestes últimes hores tot l’arxipèlag. Dimecres els aiguats més importants es van concentrar a les Pitiüses i dijous al matí li ha tocat el rebre a Mallorca, on els registres també han estat molt importants. A la Serra de Tramuntana hi ha alguns registres que ronden o superen els 100 l/m². Un dels aiguats més destacats ha tingut lloc al port de Sóller, on oficialment s’han acumulat 76 l/m², però localment també s’han apropat als 150 l/m² a l'interior del municipi. Feia prop de tres dècades que no hi plovia tant en aquesta zona de l’illa mallorquina, i des del 1950 només s'han assolit tres vegades registres semblants, l'última a l'agost de l'any passat. Un augment de la freqüència dels fenòmens extrems que evidencien els efectes del canvi climàtic. Alguns altres registres destacats són els 80 l/m² de Banyalbufar o els 77 de Manacor.

Així i tot, els principals afectats del segon dia de tempestes a les Balears són els aeroports. A hores d'ara les pantalles d'informació continuen plenes d'avisos que informen de retards i algunes cancel·lacions. Fonts del gestor aeroportuari Aena han explicat a l'Ara Balears que els causants d'aquests problemes en el trànsit aeri són les tempestes elèctriques i les fortes ratxes de vent que s'han viscut durant aquesta nit.

A la Serra de Tramuntana s'han assolit o superat localment els 100 l/m² en poques hores, cosa que ha fet créixer rius i rieres de la zona de forma sobtada. Destaca l'aiguat torrencial caigut al port de Sóller, on les pluges han provocat el desbordament del torrent de sa Figuera. La Guàrdia Civil ha desallotjat 10 veïns després que s'hagin inundat els seus domicilis. Segons ha informat el cos armat, quan hi han arribat dins les cases hi havia fins a 50 centímetres d'aigua.

Manacor també ha estat un dels municipis més castigats per les tempestes durant les primeres hores del dia. A més de les diverses inundacions a carrers i solars rústics, una de les parets de l'Auditori municipal ha caigut. Els Bombers i la Policia Local han treballat per treure l'aigua que ha inundat el subterrani i fer les tasques necessàries per evitar que l'incident pugui provocar danys estructurals o l'esfondrament de l'edifici.

Els Bombers de Mallorca han aconseguit rescatar 29 persones que havien quedat atrapades dins el tren quan es dirigien a Manacor. Quan eren prop del municipi de Petra, el comboi s'ha aturat per les inundacions a la via i els passatgers han quedat atrapats dins. Poc després, els efectius els han aconseguit treure sense que hi hagi cap ferit.

La DANA encara seguirà afectant les Balears de cara a les pròximes hores. Entre la nit de dijous i fins al migdia o primeres hores de la tarda del divendres encara poden caure precipitacions acompanyades localment de forts aiguats. Les zones més afectades seran el nord i l’est de Mallorca i l’illa de Menorca. L’alerta per pluges intenses de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) es rebaixarà divendres de taronja a groga. De fet, de cara a la tarda del divendres la situació millorarà clarament i, tot i que encara poden caure alguns ruixats dispersos, ja no hi haurà risc de forts aiguats com els de les últimes hores, informa Xavi Segura.

Es desactiva el pla Inuncat

D'altra banda, a Catalunya Protecció Civil ha desactivat aquest matí de dijous l’alerta del pla Inuncat, un cop ha finalitzat l’episodi de pluges intenses. La predicció del Servei Meteorològic de Catalunya indica que s’ha reduït la situació d’inestabilitat que va produir-se ahir, tot i que de cara a aquesta la tarda es manté la possibilitat que puguin produir-se precipitacions. Aquestes pluges podrien arribar als 20 litres per metre quadrat en mitja hora en zones com el Pirineu i el Prepirineu oriental i la Catalunya Central.

Ahir les acumulacions de pluja més rellevants es van produir a Cassà de la Selva (92,3 l/m2), Fornells de la Selva (75,6), Viladrau (59,5); Puig Sesolles (55,8); Vilobí d’Onyar (54,3); Banyoles (45,4); Sant Pau de Segúries (41,3) i Anglès (41,2). Els aiguats van causar algunes inundacions i caigudes d'arbres a Catalunya, i també van dificultar l'enlairament i l'aterratge d'avions a l'aeroport del Prat, però la intensitat va ser menor.

Durant l’episodi de fortes pluges a Catalunya el telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 254 trucades que han generat 148 expedients. A la demarcació de Girona es van efectuar 141 trucades, a Barcelona 76, a Tarragona 17 i a Lleida 4. A dotze municipis s'ha activat el Pla d’Autoprotecció Municipal (PAM) en previsió de les possibles incidències. La majoria han estat per inundacions de baixos i caiguda d’arbres i branques a la via pública, així com algun vehicle atrapat, sense afectació als ocupants dels vehicles.

Les conseqüències del temporal

Dimecres la DANA ja va causar estralls especialment a les Balears. L'Autoritat Portuària de les Balears va anunciar el tancament del port de la Savina (Formentera) a causa del temporal. Des de primera hora del matí es van viure fortes ratxes de vent i ones amb una gran altura i violència que elevaven el risc tant de navegació com de trànsit humà en la zona del port. 

Des del primer moment, l'Aemet va avisar que la situació era delicada i va activar l'alerta vermella a la zona del nord i el nord-est de Mallorca fins a aquest dijous per les tempestes. La resta d'illes es mantindran en alerta taronja, encara que no es descarta que la situació canviï. El risc extrem estarà activat fins a les 15 h de dijous, i s'espera que divendres el temporal vagi remetent, tot i que es mantindrà certa inestabilitat.

El pas de la DANA per Formentera.
El pas de la DANA per Formentera.
El pas de la DANA per Formentera.

Algunes de les situacions més preocupants van ser la desaparició d'un pescador i el xoc d'un veler a Formentera. En el primer cas, Salvament Marítim va poder localitzar viu l'home que havia desaparegut durant l'arribada de la DANA a Formentera. Havia sortit a navegar amb el llaüt quan els seus familiars i amics van perdre el contacte amb ell i van donar l'avís al Servei d'Emergències. Quan el van trobar, a 3,5 milles de la costa, presentava símptomes d'hipotèrmia i va ser traslladat a un centre hospitalari. Emergències també va haver de rescatar nou persones que eren dins un veler que va xocar contra les roques a cala Saona durant la tempesta. Vuit dels viatgers van patir ferides lleus, mentre que un altre té un traumatisme de més gravetat a una cama.

A Mallorca ahir dimecres també es va viure un altre un episodi excepcional: es va poder veure dues mànegues d'aigua a pocs metres de la costa, una a Santanyí i l'altra a Port Adriano (Andratx).

La tempesta deixa desenes de vaixells encallats a la platja d'Eivissa
stats