Exclusiva

8TV ja té hora imminent d’anar a negre

La Generalitat busca una última pròrroga desesperada per garantir la seva continuïtat

4 min
Una persona mira 8TV a una televisió, en una imatge d'arxiu

El compte enrere ja s’ha engegat, i si el curs dels esdeveniments no canvia, a les dotze de la nit de demà 8TV deixarà de veure’s a la TDT, segons ha sabut en exclusiva l’ARA. L'hora és decisió de l'administrador concursal que supervisa aquest canal en pèrdues. Morirà així una televisió nascuda el 2001 i que en els seus més de vint anys d’història no ha aconseguit el preuat bé de la sostenibilitat. Catalunya es quedarà, doncs, sense televisió privada i el negre de la pantalla convidarà a preguntar-se si el país pot aguantar una oferta audiovisual televisiva que no estigui vinculada al poder públic. En l'últim any 8TV tot just registrava un 0,8% de quota de pantalla.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El Govern no es resigna a la situació i treballa a contrarellotge per aconseguir la continuïtat del senyal. En concret, ha redactat una carta adreçada a l’administrador judicial, que supervisa la gestió del mitjà des que va declarar-se al juny incapaç de pagar els seus deutes. A la missiva, li demana una pròrroga de quinze dies per intentar trobar una via d’evitar el tall a negre. En paral·lel, i segons ha pogut saber aquest diari, el secretari de Comunicació parlarà pròximament amb Xevi Xirgo, president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, per iniciar els tràmits que permetin recuperar la llicència que des del 2021 explota l’empresari Nicola Pedrazzoli.

“El servei de comunicació audiovisual televisiva és un servei d’interès econòmic general que es presta a l’empara dels drets constitucionals a la llibertat d’expressió, a comunicar i rebre informació, a participar en la vida política, econòmica, cultural i social i a la llibertat d’empresa”, recorda la carta enviada pel Govern. I afegeix: “La interrupció immediata i sobtada de les emissions de la firma concursada comporta un perjudici a l’exercici d’aquests drets fonamentals per part del conjunt de la ciutadania de Catalunya”.

Nicola Pedrazzoli, conseller delegat de 8TV.

A més, la direcció general de Mitjans de Comunicació va denegar dimecres la subvenció per a projectes que havia sol·licitat el canal, ja que la normativa impedeix atorgar ajuts a empreses que es trobin en situació concursal, com és el cas d’Emissions Digitals de Catalunya, propietat del Grupo Godó des de l’arrencada de les emissions, però que va ser venuda fa dos anys a una companyia participada actualment per Marc Pedrazzoli (fill de Nicola Pedrazzoli) i Borja García-Nieto, expresident del Círculo Ecuestre (2008-2015) i cap visible del grup financer Riva y García.

En aquesta partida ràpida d’escacs que pot derivar en l’escac i mat de 8TV hi juga també un paper l’empresa Media Hub, encarregada de la continuïtat del canal. Segons ha pogut saber l’ARA, l’advocat de la companyia també s’ha posat en contacte amb l’administrador concursal per demanar-li que no es tanqui de manera tan precipitada. Tot i la màxima col·laboració que ofereixen, però, han admès que si no hi ha cap ordre en contra de l’administrador abans de les 12 de la nit d’aquest dissabte, desconnectaran 8TV.

Una última etapa plena d’entrebancs

L’empresa Cellnex és el principal creditor d’Emissions Digitals de Catalunya i la que s’encarrega de transportar els quatre canals per als quals Pedrazzoli té llicència, amb un cost d’1,8 milions anuals. Aquests diners es finançaven amb el relloguer dels canals no propis, com FibraCat i BarçaTV, que acabaven sufragant també el transport del senyal de 8TV. Però totes dues televisions han acabat tancant i això ha tingut conseqüències desastroses per al grup. Si el 2022 van perdre 4 milions d’euros, per a aquest exercici s’enfrontava a un compte d’explotació negatiu de 5,5 milions.

De fet, Cellnex ja havia amenaçat l’empresa de tallar-li el servei diverses vegades davant de les factures reiteradament no satisfetes. Però el fet d’acollir-se al concurs bloquejava aquesta possibilitat, si no hi havia permís de l’administrador nomenat pel jutge, a l’espera que es decidís si el pla de viabilitat presentat per Pedrazzoli era versemblant o no.

L’empresari assegurava haver buscat també opcions de rellogar de nou dues de les freqüències que opera, en aquest cas a televisions polítiques com RED (vinculada a Pablo Iglesias) o El Toro TV (d’ideologia ultradretana), però aquestes operacions no s’han concretat. Pedrazzoli considera que mentre 8TV formava part del Grupo Godó el CAC va ser extremadament flexible i, en canvi, ell no ha pogut gaudir d’aquesta comprensió davant les adversitats econòmiques patides. En concret, diu, se li ha exigit que ompli els canals vacants, cosa que ell pretenia fer duplicant 8TV, a l’espera de tirar endavant un canal tot notícies per al qual deia que necessitaria més temps.

8TV no ha emès cap declaració i el seu servei de premsa ha enviat la programació setmanal, que arriba fins al 8 d’octubre. És una graella de mínims, farcida de pel·lícules i reemissions antigues, sense espais propis. Fa un any el canal feia un esforç per millorar la seva oferta amb la incorporació de noms com Vicent Sanchis, Eduard Pujol i Pilar Rahola i la voluntat d’enganxar els perfils d’espectadors més polititzats, aprofitant que la nova direcció de TV3 feia un pas enrere amb les tertúlies d’actualitat.

stats