Aquest diumenge, el món RAR de la islandesa Björk

Els enllaços a partir de la cantant condueixen el suplement als carrers glaçats de Reykjavík, a entonar el 'My favourite things' de 'Somriures i llàgrimes', i a descobrir per què no fa fred dins d'un iglú

El 2015 es perfila com un any significatiu per a la cantant Björk: estrena disc, 'Vulnicura', un treball marcat per la seva ruptura sentimental amb el videoartista californià Matthew Barney; edita un llibre, 'Björk: Archives', on aboca part del seu personalíssim univers artístic; i, com a colofó, el MoMa de Nova York, santuari de la modernitat, dedica una retrospectiva als seus 20 anys de carrera. El RAR d'aquest diumenge es rendeix al potencial creatiu de la cantant islandesa i crea un número bastit amb la xarxa de connexions que es despleguen a partir d'ella.

A la pel·lícula 'Ballar en la foscor', la Selma, el personatge que interpretava Björk i que li va valdre el guardó a millor actriu al Festival de Canes, fugia de la seva dura realitat assajant 'The sound of music' i interpretant una particularíssima versió de la cançó 'My favourite things'. El RAR dedicat a Björk arrenca fent recompte de les coses favorites que feien feliç la novícia Maria i continua traslladant els lectors als glaçats carrers de Reykjavík, la capital més septentrional del món i la ciutat on va néixer Björk el 21 de novembre del 1965.

Björk està acostumada a despertar fortes passions, però cap de tant tremebunda com la que va suscitar en l'uruguaià Ricardo López als anys 90: el jove va fabricar una bomba casolana amb la intenció d'assassinar la cantant. L'incident és l'excusa perfecta perquè Toni Vall elabori un llistat de fans fatals. I de la sang calenta dels admiradors malaltissos a la fredor absoluta del clima on habiten els inuits, una ètnia amb la qual Björk ha col·laborat en alguna ocasió. Aprofitant el vincle, Francesc Bailón Trueba, antropòleg i viatger polar, explica al RAR per què l'interior d'un iglú no és tan fred com ens podríem pensar.

Més continguts de