Televisió
Mèdia 21/03/2013

El CAC creu que 'Palabra de gitano' ofereix una "imatge estereotipada" del col·lectiu

Demana al ministeri d'Indústria que prengui les mesures oportunes. L'espai de Cuatro ha estat criticat per diverses entitats gitanes

Ara
2 min

BarcelonaEl programa de Cuatro 'Palabra de gitano' "incideix en una visió estereotipada i uniforme" dels costums d'aquest col·lectiu, "sense tenir en compte la concurrència de les diferents formes d'entendre la seva identitat". És la conclusió a què ha arribat el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), després d'analitzar el primer capítol d'aquesta producció, emès el 10 de febrer, a instàncies de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) i la Fundació Privada Pere Closa per a la Formació i la Promoció dels Gitanos a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons explica l'organisme en un comunicat, la FAGIC demanava al CAC que analitzés "l'adequació del programa als diversos instruments d'autoregulació del sector audiovisual", mentre que l'altra organització considerava que l'espai "vulnerava les més elementals recomanacions ètiques i professionals de l'ofici de periodista". Segons el Consell, el fet que el capítol en qüestió, titulat 'Pureza' i centrat en el casament d'una noia, es basés "en el testimoni dels membres d'una sola família i del seu entorn social" i no inclogués" altres testimonis del col·lectiu gitano que reflectissin variacions o alternatives respecte dels costums" donava una visió incompleta del conjunt de la comunitat gitana.

En aquest sentit, el CAC recorda que els codis deontològics tant del Col·legi de Periodistes de Catalunya com de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya apel·len a "la necessitat d'evitar generalitzacions, maniqueismes i la simplificació de les informacions, per tal de no simplificar excessivament realitats que, com en el cas de la comunitat gitana, és una comunitat diversa i heterogènia". Per això, el ple de l'entitat considera que el programa no va actuar correctament i ha acordat notificar aquesta resolució al ministeri d'Indústria –l'organisme competent en l'àmbit estatal– perquè actuï en conseqüència si ho considera convenient.

Des de la seva estrena, 'Palabra de gitano' ha generat polèmica i ha rebut l'oposició de nombroses entitats gitanes. A banda de les dues que van adreçar-se al CAC, la Federació Andalusa de Dones Gitanes va iniciar una recollida de firmes a internet per demanar la retirada del programa, i altres organitzacions també hi han mostrat el seu rebuig.

stats