Crítiques europees a la SOPA americana: "No necessitem una mala legislació"

La vicepresidenta de la Comissió Europea es mostra en desacord amb el projecte de la llei antipirateria dels EUA, la SOPA. "L'excés de velocitat també és il·legal, però no posem ressalts a les autopistes"

Europa ja es mira de reüll el projecte de la llei antipirateria dels EUA. La vicepresidenta de la Comissió Europea (CE) i responsable d'Agenda Digital, Neelie Kroes, ha mostrat aquest divendres el seu desacord amb l'actual versió del projecte de llei nord-americà que pretén aturar la pirateria a internet, conegut com a SOPA.

"Feliç perquè hi hagi un canvi de tendència sobre SOPA: no necessitem una mala legislació quan hauríem d'estar salvaguardant els beneficis d'una xarxa oberta", ha dit la comissària a través de la xarxa social Twitter, en referència als possibles retocs en el projecte, congelat a la Cambra de Representants nord-americana.

SOPA, sigles de Stop Online Piracy Act (llei per aturar la pirateria a internet), és un projecte de llei promogut pel Congrés dels EUA que ha provocat aquesta setmana una "apagada" de diverses pàgines web en senyal de protesta per la seva suposada intenció "censora".

Després que l'FBI hagi tancat la pàgina web d'emmagatzematge i descàrrega d'arxius Megaupload i hagi detingut quatre dels seus executius per un suposat delicte de pirateria, Kroes ha comentat a Twitter que "l'excés de velocitat també és il·legal, però no posem ressalts a l'autopista".

Segons la seva opinió, "la regulació d'internet ha de ser efectiva, proporcionada i preservar els beneficis d'una xarxa oberta".

El portaveu de Kroes, Ryan Heath, ha assegurat en una roda de premsa que el comentari de la comissària sobre SOPA al·ludeix "al que és necessari perquè internet funcioni bé", i ha puntualitzat que Kroes no es referia només al projecte de llei nord-americà .

Ha destacat que, si es dóna a internet un "gran problema", cal que la resposta sigui "proporcionada".

El portaveu manté que la Comissió Europea segueix de prop els esdeveniments als Estats Units, ja que cada vegada més els temes digitals són assumptes polítics.

Per la seva banda, el comissari europeu de Mercat Interior, Michel Barnier, ha dit en un comunicat que, "com a principi, el robatori de propietat no es pot tolerar". Barnier ha recordat que treballa en una proposta per reforçar l'actual directiva europea de drets de propietat intel·lectual, que serà presentada a final d'any.

"El meu objectiu és garantir que els nous models de negoci en línia puguin emergir a Europa, amb una sòlida certesa legal per als proveïdors i els consumidors", ha afegit. També ha insistit que la Comissió Europea vol que les obres dels creadors estiguin disponibles a internet i que, alhora, ells estiguin protegits contra la pirateria.

A més, ha recordat també que la CE presentarà a la primavera una proposta per facilitar la concessió de llicències de música i altres obres, establint "igualtat de condicions" al mercat únic per a la gestió col·lectiva dels drets d'autor.