PROMOCIÓ

El DVD i el llibre d’‘Ebre, del bressol a la batalla’, amb l’ARA

El film de la Lleva del Biberó es pot adquirir fins diumenge vinent

L’ARA ofereix als seus lectors el DVD i el llibre de la pel·lícula Ebre, del bressol a la batalla, que TV3 va estrenar aquest divendres i que porta a la pantalla, per primera vegada, la Batalla de l’Ebre, l’episodi més sagnant de la Guerra Civil Espanyola. El pack es pot aconseguir des d’avui fins diumenge de la setmana que ve per 14,95 euros juntament amb un exemplar del diari.

El film, dirigit per Román Parrado, posa especial èmfasi en el paper que va jugar en aquest episodi bèl·lic la Lleva del Biberó, és a dir, els 30.000 joves de 17 i 18 anys que la República va mobilitzar l’abril del 1938 com a mesura desesperada per fer front a l’avanç imparable de l’exèrcit franquista. La pel·lícula segueix les històries de quatre d’aquests joves, de perfils molt diferents: Pere Puig (Oriol Pla) és un pastor que se sent totalment desubicat al front, però que ràpidament s’erigeix en líder dels seus companys; Fermí Quintana (Enric Auquer) és un noi encara massa inconscient que s’allista voluntàriament amb l’esperança de trobar el seu germà desaparegut; Valentí Godall (Àlex Monner) és un antifeixista convençut que s’acaba fent amic d’un soldat enemic ferit; i Jaume Comelles (Emilio Palacios) és un seminarista que veu com el seu compromís amb la República és posat en dubte per alguns dels seus companys comunistes a causa de les seves creences religioses.

Malgrat tractar-se de personatges ficticis, el guionista de la pel·lícula, Eduard Sola, ha agafat com a punt de partida els testimonis reals de persones que van combatre a la Batalla de l’Ebre fa gairebé 80 anys. En els 115 dies que va durar, aquest enfrontament va provocar la mort de més de 30.000 persones i va deixar 75.000 ferits.

Ebre, del bressol a la batalla entrellaça les històries d’aquests quatre soldats amb el debat que mantenien, als despatxos, el president de la República, Manuel Azaña (Manuel Morón), i el president del govern, Juan Negrín (Adolfo Fernández), sobre com calia gestionar, des del punt de vista polític i militar, el desenllaç d’una guerra que, en aquells moments, semblava ja perduda per al bàndol republicà. Així, Azaña es decantava per acabar l’enfrontament com més aviat millor per evitar més morts, mentre que Negrín era partidari d’allargar-lo amb l’esperança que França i la Gran Bretanya es decidissin a ajudar-los.

Juntament amb el DVD, l’ARA distribuirà el llibre de la pel·lícula, titulat també Ebre, del bressol a la batalla i escrit per Pol Cortecans basant-se en el guió cinematogràfic. Al llarg de 150 pàgines l’obra -editada per Tigre de Paper- narra els mateixos fets que apareixen al telefilm, però ho fa a través dels diaris personals de tres personatges: els soldats Pere Puig i Valentí Godall, i Carme Manyà, secretària d’Azaña, que s’intercanvia cartes amb el Pere, malgrat que no s’han vist mai. Mitjançant ells tres, el llibre reconstrueix l’acció al front i als despatxos.

Més continguts de