16/12/2020

Males notícies per als islamòfobs

2 min

BarcelonaEl primer pas per curar el racisme és assumir que tots som racistes, en més o menys mesura. Un dels col·lectius que pateixen especiament els prejudicis són els musulmans: centenars de milions de persones paguen l'estigma que generen les accions d'una minoria de la minoria. El tercer informe sobre la islamofòbia als mitjans constata que es manté la confusió entre religió i política, i l'associació entre islam i violència. L'estudi s'elabora a partir de l'anàlisi de notícies d'El País, La Razón, El Mundo, La Vanguardia i Eldiario.es, i detecta un avenç en la sensibilització. Si el 2017 només un 37% no repetien tòpics islamòfobs, un any més tard el percentatge es va elevar al 57%, i l'últim estudi, amb dades del 2019, situa l'índex en el 63%.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Una altra conclusió és que els relats sobre dones musulmanes augmenten i hi ha més diversitat de veus. Ara bé, quan s'entoma l'assumpte del vel es perd context i es cau en estereotips. El mateix passa a l'hora de mostrar la quotidianitat de les comunitats musulmanes a Espanya: se'ls tracta sovint d'estrangers i això els allunya de la noció de realitat compartida amb la resta de conciutadans. Per mitjans, Eldiario.es aconsegueix tenir un 88% de notícies sense traces d'islamofòbia. En el cas de La Razón, en canvi, dues de cada tres notícies presenten algun tipus de biaix o prejudici.

La solució no és, evidentment, eludir polèmiques presents a la societat com la del vel, deixar d'informar sobre terrorisme o esquivar el debat sobre la immigració. De fet, la inhibició és justament el que alimenta discursos d'extrema dreta, d'aquells que acaben fent col·lecció de paraules acabades en -fòbia. El relat global sobre la religió islàmica ha de ser ric i plural. Al costat d'un fonamentalisme religiós islàmic, que existeix, n'hi ha un altre de més naturalitzat, contrari a la diferència cultural, que té potents altaveus mediàtics.

stats