Mèdia 05/11/2012

"No m'agraden els diners, són l'arrel de tots els mals": Peret a 'El convidat', en 10 frases

El músic passa dos dies amb Albert Om i reflexiona sobre la seva trajectòria i sobre la cultura gitana. El programa s'ha emès aquest dilluns

Ara
2 min

BarcelonaDos dies a Mataró, amb un pas pel piset de 'solter' que té a la ciutat i una trobada familiar a la finca que va comprar Pere Pubill Calaf en el moment àlgid de la seva popularitat, quan guanyava més diners. Ara, l'omple de néts i besnéts. Albert Om hi ha passat dos dies parlant amb Peret. Us resumim la conversa d''El convidat' emès aquest dilluns en 10 frases.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. "Presumeixo molt d'haver nascut i crescut als Corrals. Era una barri de barraques de Mataró. Sense aigua ni llum. El terra era negre, no hi havia sostre, era tela asfàltica, quan plovia ens mullàvem. Dormíem tots junts. Molta gana, molta misèria, el cap ple de polls, els peus embolicats amb draps perquè no tenia sabates, no anava a col·legi. Vaig ana a col·legi a Palma uns dies, i a Barcelona potser un mes o dos. La meva mare va dir 'no el porto més la col·legi que aquest nen estudia massa i se li girarà el cervell".

2. "En el moment de la meva màxima popularitat, no hi donava importància. Em semblava normal. Anava a un festival i el guanyava. És ara que me n'adono. I penso que tot allò va ser perquè havia nascut un so nou."

3. "Les noies gitanes tradicionalment pensaven a casar-se, quin vestit portarien, no pensaven en res més. És la nostra cultura. Però aquestes [les seves besnétes], com que han anat a estudi, ja pensen d'una altra manera."

4. "És molt difícil casar-te enamorat si no coneixes la persona. I la llei és així, la gitana es casa verge. Però els paios abans també éreu així, fa anys, i ho fèieu ben fet. Perquè no només ella havia de ser verge, els homes també. En canvi els gitanos, no. Ni els hindús, ni els àrabs, ni els jueus... és una injustícia per a la dona."

5. [Les dones t'han agradat molt, no?] "Sí, què hi ha millor que una dona?".

6. "No m'agraden els diners, són l'arrel de tots els mals. L'amor als diners és l'arrel de tots els mals. Tots els problemes que tenim ara són per això, perquè hi ha hagut uns senyors que han tingut tant amor pels diners que ens han deixat arruïnats i ara el país no aixeca el cap".

7. "Quan en guanyava molts, en sortien més que n'entraven. Perquè si si guanyes deu, hi ha una part que has de donar a Hisenda. I si m'ho gastava després em tornava boig per pagar a Hisenda."

8. "El temps no corre sempre igual. Quant ets jove, no arriben mai els 18 anys. Després cada vegada l'any és més curt".

9. "Si t'avorreixes, ves a algun lloc que t'ho solucionin. Viure i avorrir-te no pot ser. Ens hem de divertir sempre, perquè (la vida) és una bufada. Jo sempre estic fent bromes".

10. "És cert que també tinc bastanta mala llet. I això no canvia mai. Es veu que n'he tingut tota la vida. Una amiga em diu que de petit en tenia molta, i li vaig trencar el braç! No se'm podia fer enfadar. Ara m'he calmat, però això no marxa del tot. "

stats