PAREU MÀQUINES

'El País' vol salvar el rei del descrèdit

El diari de Prisa carrega contra els polítics i demana un debat d'investidura

Els editorials sempre són un bon termòmetre per auscultar la vida política d'un país, sobretot els que es publiquen el dia gran de la premsa, diumenge. Per això és especialment interessant el que publica aquest diumenge 'El País' amb el títol 'Al límit', i que té per objectiu principal resguardar el rei Felip VI del descrèdit general en què s'ha submergit la política espanyola, amb uns dirigents incapaços de posar-se d'acord per formar govern i pensant només en les eleccions.

"L'exercici d'assenyalar-se els uns als altres, amb què han perdut el temps durant cinc mesos, ja no enganya ningú, sinó que els desemmascara tots", denuncia 'El País', que no distingeix entre partits i els fica tots dins el mateix sac. El problema, segons el rotatiu, és arrossegar la monarquia en aquesta escenificació, perquè aquest dilluns comença la segona ronda de contactes amb els dirigents polítics. "L'exasperant incapacitat dels partits per arribar a un acord [...] amenaça amb convertir aquestes trobades [...] en un nou escenari per a la representació propagandística", afirma.

I això, òbviament, és molt perillós perquè col·loca el rei en la posició incòmoda d'haver de ser ell qui certifiqui el final de la legislatura fallida. Davant aquesta possibilitat, 'El País' demana als partits que siguin valents. I especialment a Pedro Sánchez que tingui el valor d'anar a un nou debat i doni explicacions. "Entre que sigui el rei qui hagi de posar fi a la legislatura, perquè no hi ha candidat, o que sigui el Congrés després del fracàs d'un altre intent d'investidura, en què els responsables polítics s'hagin vist obligats a donar explicacions, és preferible això últim".

La conclusió és que a Madrid hi comença a haver un cert temor que la crisi política acabi esquitxant la monarquia, que és la base del règim del 78. I que el principal culpable d'aquesta situació és Pedro Sánchez.