PAREU MÀQUINES

'La Razón' i l'estrany guanyador Casado, que perdia arreu

Tot i la patacada del PP, el diari de Marhuenda retratava el líder popular com un triomfador

S'ha de reconèixer a 'La Razón' la capacitat de veure sempre el got mig ple, encara que només hi quedi un cul de líquid, i encara esbravat. Mirem-nos, primer, el subtítol: "Sánchez rendibilitza però no remata l'efecte Moncloa, tot i aconseguir la victòria en europees, autonòmiques i municipals". Quin títol de portada faria el lector, segons aquestes dades? Doncs bé, el diari optava per "Casado guanya la segona volta". És a dir, perd les municipals, perd les autonòmiques, perd les europees, però, ei, Casado guanya la segona volta. És cert que l'aritmètica (i el desvergonyiment de pactar amb l'extrema dreta) els permetrà governar a Madrid, i potser també a Múrcia i Castella i Lleó –i que Ciutadans torna a veure la seva 'sorpassitis' frustrada–, però, quan els mapes dels diaris d'aquest dilluns van tenyits tots de vermell, titular amb "Casado guanya" és més una operació de rescat que una mirada honesta als resultats del Partit Popular.

Les dues vares de mesurar de 'La Razón' es fan evidents de nou quan parla del "miratge de Cs" i diu que Valls "punxa" i "llasta la marca a Barcelona". En realitat, l'home dels suïssos guanya un regidor per als taronges i suma 22.000 vots nous. Què passa, mentrestant, al PP del 'guanyador' Casado? Que perd un milió de vots i més de 2.500 regidors. A 'El Mundo', per exemple, tenen la decència d'escriure "resisteix".

I, bé, deixo com a cirereta del pastís interpretatiu del diari de Marhuenda el titular "Populars enfront de populismes: Europa frena els extrems". Veus del mateix PP, com Núñez Feijóo han alertat –amb bones paraules, però se'ls entenia tot– de la deriva extremista que ha pres la formació des que Casado és qui du el volant. Frena els extrems, diuen, de qui té a punt la genuflexió davant de Vox per assegurar-se seguir tocant poder autonòmic.