Televisió
Mèdia 15/05/2013

TV3 estrenarà dimarts el documental sobre el consell de guerra a Jordi Pujol

L'expresident de la Generalitat parla sobre el seu judici a partir del sumari inèdit del cas

Albert Castellví
2 min
Jordi Pujol al documental

BarcelonaEl programa de TV3 'Sense ficció' emetrà dimarts vinent (21.50 h) el documental 'Pujol Catalunya. El consell de guerra', que segons el director del programa, Joan Salvat, "dóna totes les claus" del judici a què va ser sotmès l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol l'any 1960 arran dels Fets del Palau de la Música. El treball és obra del periodista Enric Canals, que després de quatre anys intentant aconseguir el sumari d'aquell cas l'any passat va tenir-hi accés. El documental, doncs, treu a la llum "una part de la nostra història", segons Salvat, que fins ara, tot i ser coneguda, no s'havia pogut analitzar a fons.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Un dels fets més destacats d'aquest documental és que el mateix Jordi Pujol ha accedit a parlar de la seva implicació en els fets, de la seva detenció i del judici que va acabar amb la seva sentència a set anys de presó. Fins ara sempre s'havia mostrat reticent a fer-ho, però Canals assegura que en veure els documents del cas "es va commoure" i va accedir-hi, amb la condició que "no se'n faci escudella".

A més de Pujol, participen en el documental la seva dona, Marta Ferrusola, la seva germana Maria i diverses persones que van estar implicades, directament o indirectament, en els fets, com els germans Josep, Xavier i Ignasi Espar, Llibert Cuatrecasas, Xavier Polo o Joan Anton Benach. Als seus testimonis s'afegeixen nombrosos fragments del sumari –que consta de 342 folis– i altres documents referents al cas, com una setantena d'expedients i informes policials.

L'estrena del documental –produït per TV3 en col·laboració amb Òptim TV– arriba després de dues polèmiques relacionades amb el seu cost i la data d'emissió. D'una banda, el setmanari 'El Triangle' va publicar al març que 'Pujol Catalunya' havia costat 236.000 euros, quan, segons la mateixa font, "el preu màxim que TV3 paga habitualment per un programa d’aquestes característiques –d’una hora de durada– és de 30.000 euros, i estirant molt i en casos excepcionals, 60.000 euros". El director de TV3, Eugeni Sallent, en la seva compareixença al Parlament del 26 d'abril, va rebaixar el cost del programa fins als 128.000 euros, una quantitat que, segons el director del 'Sense ficció', Joan Salvat, entra "dins dels paràmetres habituals".

D'altra banda, en aquella mateixa compareixença, la diputada del Partit Popular Marisa Xandri va acusar TV3 de modificar la data d'emissió del documental –segons ella, prevista per al 16 d'abril– per evitar que coincidís amb la declaració d'Oriol Pujol com a imputat en el cas ITV, que es va produir aquell mateix dia. Sallent ho va negar, i aquest dimecres Salvat ha insistit que "la data d'emissió no estava tancada". "Evidentment que [la imputació de Pujol] va influir en la planificació –ha admès Salvat–, però oficialment no havíem aprovat la data".

stats