09/02/2014

Telegram també vol desbancar WhatsApp

3 min
Comparativa de serveis de missatgeria (Whatsapp, Line, Telegram, entre d'altres). Gràfic

Ja hi tornem a ser. Si teniu smartphone, és probable que algun dels vostres contactes us hagi convidat a instal·lar Telegram, l'aplicació mòbil de missatgeria instantània que aquesta setmana s'ha situat al primer lloc dels rànquings de descàrregues dels catàlegs locals de Google i Apple.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Com qualsevol apliservei de xat que pretengui competir amb WhatsApp i els seus 430 milions d'usuaris, Telegram aporta diverses característiques diferencials. Sobretot juga la carta de la seguretat de les comunicacions: no només protegeix amb xifrat les converses normals en mode diferit -jo t'escric ara, tu ho llegeixes quan et vagi bé-, sinó que ofereix una modalitat de xat secret en què els interlocutors es comuniquen en directe mitjançant claus generades localment en temps real i que, a més, permet que els missatges escrits s'autodestrueixin; un cop llegits pel destinatari, desapareixen dels dos telèfons quan ha passat el període que el remitent decideix. És la versió en text de les fotos i vídeos efímers que Snapchat ha popularitzat entre els adolescents.

Telegram també millora WhatsApp en altres aspectes: els grups poden acollir fins a 200 usuaris, els fitxers a transferir poden pesar fins a un gigabyte i el servei també es pot fer servir amb dispositius sense targeta de mòbil, com ordinadors i tauletes wifi, gràcies a aplicacions creades per tercers a partir de les eines que Telegram posa al seu abast. A la seva web ja hi trobem, a més de les pròpies per a Android i iPhone, aplis alienes per a Windows Phone, Mac, Windows i Linux.

Gratuït i sense anuncis

Telegram és gratuït i no conté publicitat, aparentment gràcies a la fortuna que els germans Pavel i Nikolai Durov han obtingut venent la seva participació en la xarxa social VK, que van crear el 2006 -afusellant sense manies el Facebook d'aleshores- i que actualment és la primera de Rússia i la segona d'Europa en nombre d'usuaris.

Així doncs, ¿val la pena abandonar WhatsApp i passar-se a Telegram? No tan ràpid. La plataforma sembla potent i que el seu codi sigui obert sona bé, perquè qualsevol intent de malifeta seria detectat ràpidament per algun expert. Però hi ha especialistes en xifrat que desconfien dels Durov per haver adoptat un protocol de creació pròpia en lloc d'usar-ne algun dels que ja existien, com XMPP. Les aplicacions oficials de Telegram són poc intuïtives, just en la manera d'activar els xats secrets i els missatges efímers. A més, resulta molest que un servei que presumeix de privacitat insisteixi a notificar-te cada vegada que un dels teus contactes l'instal·la en el seu telèfon. I Telegram comparteix amb WhatsApp el gran problema -sí, ja sé que molts lectors ho consideren un encert- que l'identificador d'usuari sigui el número de telèfon mòbil, de manera que pots ser interpel·lat per tothom que et tingui a la seva agenda sense que tu l'hagis acceptat. De fet, els Durov insinuen que una possible font d'ingressos seria el lloguer d'un segon número virtual de mòbil, específic per a l'ús de Telegram.

Si us amoïna la seguretat de les vostres comunicacions, existeixen altres opcions d'eficàcia demostrada i no menys segurs que Telegram. BBM està disponible per a Android i iOS, i aviat rebrà les funcions de trucades de veu i de vídeo que ja tenen els usuaris de telèfons BlackBerry. Si feu servir WhatsApp, probablement no teniu interès especial a poder xatejar també des de l'ordinador, però si us atreu aquesta característica de Telegram recordeu que també l'ofereixen Google Hangouts i Skype, equipats igualment amb trucades i videotrucades. Els tres fan servir identificadors d'usuari no vinculats al número de mòbil; això permet, per exemple, mantenir la identitat en el telèfon particular i en el de feina.

Compte amb l''spam'

Respecte a les altres peculiaritats de Telegram, els grups amb capacitat màxima per a 200 membres semblen preferibles als de 50, però també són una invitació a l' spam. I la possibilitat d'enviar arxius molt grans ens pot fer perdre de vista que probablement el canal més adient per fer-ho no és un xat, sinó el correu electrònic o un enllaç al núvol. Els missatges que s'autodestrueixen poden fer decantar la balança en algunes situacions en què no convé deixar rastre de les converses, però el seu ús encara no està ben resolt.

En resum, trobo que Telegram encara no està prou madur. WhatsApp no mereix l'èxit que ha tingut i no té assegurat el futur; els 200.000 usuaris espanyols que s'han afegit a Telegram cada dia d'aquesta setmana són la prova de la poca lleialtat dels consumidors a aquesta mena de plataformes. Però abans de deixar que m'enlluernin les funcions d'un servei nou per acabar oblidant la seva icona en un racó del telèfon -com ha passat amb Line-, jo esperaria a veure com evolucionen les aplis de Telegram i el resultat del concurs que els seus creadors han convocat amb 200.000 dòlars de premi per al hacker que aconsegueixi interceptar-ne comunicacions. Sobretot tenint a l'abast alternatives estables i encara més completes.

stats