02/03/2016

L’‘Abc’ també deixa caure Mariano Rajoy

2 min
portada abc 2/3/16

BarcelonaEn aquest 'tour' de pantomimes en què s’ha convertit la política espanyola –on es representa una investidura recitant en realitat discursos preelectorals–, aquesta setmana toca un escenari de luxe: el Congrés, reconvertit en teatre kabuki, per a més glòria d’abraçades, amples gesticulacions i, fins i tot, un morreig d’Iglesias a Domènech, adreçat a robar-li a Sánchez les portades de demà. No devia haver-hi cap bebè disponible.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tot i que els diaris obren amb Sánchez –que és qui va defensar el seu projecte la jornada anterior–, el més significatiu del dia a la premsa afecta Rajoy. Parlo d’aquesta frase de l’editorial de l’Abc: “El debat real que importa al centredreta espanyol és la subsistència del seu projecte polític encarnat pel PP, no la continuïtat d’un o altre dirigent”. En realitat, no existeix aquest presumpte “altre dirigent”: només n’hi ha un, de dirigent, es diu Rajoy, encara que el rotatiu no l’esmenti pietosament, i la frase és un míssil en la línia de flotació de la seva supervivència política. Al gallec ja només li queda 'La Razón', que li manté incòlume l’aplaudiment entusiasta.

També és interessant que l’editorial de l’'Abc' escrigui que “governar no és un dret natural del guanyador a les urnes, sinó del que obté el suport de la majoria parlamentària”. La frase contrasta amb el que escrivia el director del diari, Bieito Rubido, tot just el 19 de febrer passat, suggerint que Rajoy no havia de facilitar la investidura de Sánchez amb una abstenció: “El seu partit ha sigut el més votat i, en les democràcies normals, el guanyador acostuma a ocupar la presidència”. Ometo, per falta de línies i alè, l’anàlisi del grau de normalitat de la democràcia espanyola. Però la capacitat de fer ziga-zagues de la seva premsa sí que sembla francament remarcable.

stats