Mèdia 03/03/2021

AMC estrena 'El ministro', la germana islandesa de 'Borgen'

La sèrie explora l’arribada al govern d’un polític populista que pateix un trastorn bipolar

2 min
Un dels cartells de 'El ministro'

No tot el populisme s'obre pas amb crits i proclames altisonants. A vegades arriba amb un embolcall amable i el millor dels somriures. Benedikt Ríkarosson, el protagonista de la sèrie islandesa El ministro, pertany a aquesta segona estirp. Professor de teologia, poeta, músic... Un humanista que vol despullar la política de les seves capes de cinisme dient el que pensa sense filtre. Durant la campanya, llença un vaitot provocador: només acceptarà governar si la participació assoleix un 90%, una fita que al petit país no es registra des del referèndum d'independència del 1944.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Al llarg de vuit episodis, El ministro examina la trajectòria política d'aquest personatge, de qui ben aviat l'espectador descobreix que pateix un trastorn de bipolaritat cada cop més acusat. Hi haurà qui intentarà aprofitar-se políticament d'aquesta situació, però sobretot es veuen els intents del seu cercle més immediat intentant evitar que la seva malaltia mental arribi a ser notícia, tot i que cada cop li provoca una actitud més erràtica i inestable.

La sèrie, que es pot veure al canal AMC i, per tant, a les plataformes Movistar, Orange i Vodafone, es mou en un terreny similar al de la danesa Borgen, ja que busca el realisme, lluny de la truculència de House of cards o el bonisme fantasiós de L'ala oest de la Casa Blanca. Els personatges són ficticis, però els partits als quals representen sí que són els que realment es disputen els escons a Islàndia. Firmen el guió dos advocats (Birkir Blær Ingólfsson i Jónas Margeir Ingólfsson) i una periodista (Björg Magnúsdóttir).

La transformació progressiva de Benedikt trena la sèrie, que es recolza en bona mesura en l'estatura –literal i metafòrica– del seu actor protagonista, Ólafur Darri Ólafsson. Conegut pels fans del noir nòrdic per la seva participació en la sèrie Trapped, també se l'ha pogut veure en films islandesos com 101 Reykjavik o americans com The secret life of Walter Mitty i Zoolander 2. En el rol de la seva esposa, destaca també l'actriu Anita Briem, cèlebre pel seu paper com a Jane Seymour a la sèrie Los Tudor.

El ministro és una sèrie política, però no se centra només en els mecanismes de poder o en la lluita dels vells relats i els lemes fàcils de la nova política. És també un retrat psicològic complex, d'algú de qui l'espectador assumeix que té la més bona de les intencions però a qui la seva manera fins i tot naïf d'enfocar el govern acaba convertint-lo en una força fonamentalment anàrquica. La sèrie explora, també, els lligams de la política amb els mitjans de comunicació –una dependència mútua tòxica– o l'existència d'una casta –les 400 famílies, que diríem a Catalunya– que ha controlat el poder i ara pateix la tensió d'haver-lo de cedir a fenòmens que no controla i ni tan sols entén.

Més sèries islandeses
  • Trapped Un cadàver mutilat emergeix a les aigües d'un petit poble de la costa oest d'Islàndia, poc després que hi hagi recalat un transbordador internacional procedent d'Islàndia. El cap de la policia local comença a investigar el cas, a l'espera de rebre reforços per part de la capital. Però una tempesta de neu deia el poble aïllat i el policia, a la intempèrie en sentit real i metafòric. La cosa es complica quan mor sobtadament el principal sospitós.
  • Lava Sis anys després de l'èxit de la sèrie Hamarinn, la televisió danesa va rescatar el personatge de l'inspector Helgi Marvin per abordar un altre cas: el possible suïcidi, a la península d'Snaefells, d'un banquer poderós, implicat directament en la fallida que va fer el país durant la crisi del 2008. A mesura que avança en les seves pesquisses, descobrirà que hi ha molta gent poderosa implicada en la trama, fins al punt que la seva vida acaba corrent perill.
stats