Mèdia 31/03/2022

Les amenaces contra la llibertat d'expressió centren el nou 'Anuari Mèdia.cat'

El Grup Barnils, en col·laboració amb Pol·len edicions, pública un nou volum contra els silencis mediàtics

2 min
Els periodistes es planten contra les agressions

BarcelonaTot i la diversitat de mitjans de comunicació i canals a través dels quals informar-se, hi ha molts temes que afecten la ciutadania que sovint són silenciats. Intentar revertir aquesta situació és un dels objectius de l'Anuari Mèdia.cat, que avui ha presentat la seva onzena edició amb la presència d'Enric Borràs, president del Grup Barnils -impulsor de la iniciativa-, i Víctor Yustres i Carme Verdoy, coordinadors del volum. L'anuari, que es publica des del 2009, posa èmfasi en els temes que els mitjans de comunicació no han tractat amb mirada crítica durant l'últim any i també reflexiona sobre els reptes als quals el periodisme ha de fer front en el context de postpandèmia, un moment en què les vulneracions de la llibertat d'expressió són cada cop més habituals.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per tractar de forma exhaustiva les amenaces que posen en perill la llibertat d'expressió, l'anuari d'aquest any inclou un dossier que arrenca amb un reportatge de Gemma García sobre el paper de la policia en les vulneracions del dret de la informació. El treball remarca que durant el 2021 la policia ha causat quatre de cada deu incidents contra professionals de la informació, la majoria en el marc de mobilitzacions i desnonaments.

Un altre dels continguts destacats del dossier és l'entrevista que Manel Alías, excorresponsal de TV3 a Rússia, fa a l’activista Maria Alyokhina, membre del grup Pussy Riot i fundadora del mitjà Mediazona. Alías parla amb Alyokhina sobre els atacs contra la llibertat d'expressió per part del govern de Putin. En l'entrevista, feta un mes abans de l'inici de la guerra d'Ucraïna, l'activista ja alertava que Putin tenia la necessitat “d’inventar una altra guerra per distreure la gent”. El dossier també inclou altres treballs com una anàlisi de Manel Fontdevila sobre humor i límits, a més d'una guia de drets dels periodistes per treballar en el context de mobilitzacions.

"La llibertat d’expressió està cada cop més en joc i, per tant, també el futur d’un periodisme crític amb els poders. En un moment com l’actual, el periodisme ha de ser capaç de fugir de propagandes i poder contribuir a construir solucions”, expliquen els coordinadors del projecte, Víctor Yustres i Carme Verdoy.

Els efectes de la pandèmia

Més enllà del dossier sobre llibertat d'expressió, l'anuari centra bona part dels seus esforços en aprofundir sobre qüestions derivades de la pandèmia, com ara a què es destinaran els fons europeus Next Generation. El reportatge de Sandra Vicente On queda la salut pública amb els fons europeus? assenyala que en el cas de Catalunya aquests fons es destinaran en bona part a la indústria privada i, en concret, a la farmacèutica.

L'anuari d'aquest any també tracta altres qüestions com ara l’impacte de les empreses digitals en els drets de les treballadores de la llar, les conseqüències ambientals de la línia marítima entre Eivissa i Formentera -una de les més explotades d’Europa,- el paper del periodisme davant l’emergència climàtica o el biaix classista i racista del periodisme cultural.

L'onzena edició de l'Anuari Mèdia.cat, que es podrà trobar a les llibreries dels Països Catalans, ha estat possible gràcies a una campanya finançament feta a través de Verkami i amb la qual es van recaptar 12.080 euros.

stats