15/07/2012

La història d'Android en 10 llaminadures: totes les versions i com saber quina és la teva

2 min
Les escultures d'Android 2.3, 4.0 i 4.1 a l'entrada de la seu de Google a Mountain View

CardedeuMentre us anàveu fixant en l'iPhone, els telèfons amb sistema operatiu Android de Google ja són el 59% dels 'smartphones' que es venen al món. En alguns llocs, com l'estat espanyol, el domini és encara més acusat i gairebé arriba al 80% de les vendes. Segons Google, actualment se n'activen un milió cada dia, que són 12 per segon.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El més impressionant de l'ascens d'Android és la seva rapidesa. La versió preliminar es va presentar al novembre de 2007 i el primer telèfon -el G1 de T-Mobile- va sortir a la venda el setembre de 2008. Des d'aleshores, Google i els seus aliats han anat traient noves versions a un ritme frenètic, amb característiques que sovint no es poden aplicar als telèfons existents. Potser per fer-ho més acceptable, Google ve batejant cada versió d'Android -a partir de la tercera- amb el nom d'un pastís o llaminadura diferent, seguint a més l'ordre alfabètic de les inicials en anglès. I cada vegada que en surt una, afegeixen una escultura que la representa al davant de l'entrada de la seu de l'empresa a Mountain View (California). A la foto adjunta en podeu veure tres de les més recents.

Aquestes són les successives versions d'Android amb la seva data de llançament i la seva denominació ensucrada.

1. Android 1.0 (setembre 2008). S'havia de dir Astro, però van tenir problemes de marca

2. Android 1.1 (febrer 2009). El nom previst era Bender i tampoc els van deixar usar-lo. Aleshores es van empescar la seqüència de llaminadures.

3. Cupcake / Android 1.5 (maig 2009). Bàsicament, una madalena, tot i que hi ha qui ho discuteix. Veurem si arriben a treure un 'Muffin'.

4. Donut / Android 1.6 (setembre 2009). No cal traducció: un bunyol ensucrat amb un forat al mig.

5. Éclair / Android 2.0 (octubre 2009). Un pal de crema amb sucre glaçat.

6. FroYo / Android 2.2 (maig 2010). Frozen Yoghourt, és a dir, gelat de iogurt.

7. Gingerbread / Android 2.3 (desembre 2010). Com el ninot de pa de gingebre que Lord Farquaad tortura a Shrek.

8. Honeycomb / Android 3.0 (febrer 2011). El rusc de mel va ser la primera versió específica per a tablets.

9. Ice Cream Sandwich / Android 4.0 (octubre 2011). La primera versió comuna a smartphones i tablets és representada per un gelat de nata entre dues galetes de xocolata. Al Mobile World Congress d'aquest any, Google en repartia uns fabricats a Alcampell, a la Franja.

10. Jelly Bean / Android 4.1 (juny 2012). Ja sabem com és aquesta 'gominola' de Google, però encara no es pot comprar cap aparell que la porti.

Es veu que la versió següent s'anomenarà Key Lime Pie (un tipus de pastís amb mousse de llima) i a la xarxa ja es fan apostes sobre les següents: Licorice? (regalèssia), Marzipan? (massapà)

Si no sabeu quina versió d'Android porta el vostre telèfon, podeu mirar-ho a Ajustes / Acerca de / Información de software / Versión de Android. A no ser, és clar, que sigueu dels privilegiats que el teniu en català. En aquest cas, ho trobareu a Configuració del sistema / Quant al telèfon / Versió d'Android.

Pel camí també trobareu una opció (Actualizaciones de software / Actualitzacions del sistema) per comprovar si podeu descarregar una versió més recent, però no us feu moltes il·lusions: els fabricants i les operadores no s'esforcen gaire a millorar els telèfons ja venuts.

stats