Mèdia 27/01/2014

Antena 3 s'embarca en una nova superproducció

La cadena espera repetir l'èxit d''El tiempo entre costuras' amb 'El corazón del océano'

Albert Castellví Roca
4 min

Barcelona.Durant el primer tram de la temporada, el prime time dels dilluns a Espanya ha estat terreny reservat per a Antena 3, que ha aconseguit un gran èxit d'audiència i de crítica amb la sèrie El tiempo entre costuras, convertida en un veritable fenomen. La ficció es va acabar la setmana passada, però la cadena no està disposada a regalar una nit que ja tenia guanyada, i per això a partir d'avui tornarà a posar tota la carn a la graella amb l'estrena d'una altra superproducció que té diversos punts de contacte amb l'anterior: està basada en un bestseller d'una escriptora espanyola, està ambientada en el passat i la protagonitzen dones que lluiten per fer-se un espai en un món d'homes.

Aquesta nova producció d'Atresmedia, en aquest cas en col·laboració amb Globomedia, és El corazón del océano, que adapta la novel·la homònima d'Elvira Menéndez i que s'estrenarà aquesta nit a les 22.40. A diferència d' El tiempo entre costuras, però, aquesta nova ficció prendrà la forma de minisèrie, i resumirà la trama en només sis episodis.

La sèrie, igual que el llibre, s'inspira en uns fets reals ocorreguts a mitjans del segle XVI, en ple procés de colonització del Nou Món. En aquell context, un grup de 80 donzelles espanyoles van embarcar-se cap a Amèrica amb un objectiu peculiar: casar-se amb els conqueridors que s'havien instal·lat a les noves terres i tenir-hi fills que fossin de sang 100% espanyola, per evitar d'aquesta manera el procés de mestissatge que s'estava començant a generalitzar. El viatge d'aquestes dones fins a Amèrica, però, no va ser tan fàcil com es preveia: les tempestes, els pirates i els perills del mar van fer que triguessin sis anys a arribar al seu destí, després de viure una aventura èpica que ara es podrà veure a la televisió.

Al capdavant d'aquella expedició hi havia Mencía de Calderón, la vídua del governador de Río de la Plata, interpretada a la pantalla per la catalana Íngrid Rubio. Ella, juntament amb les seves filles, és l'encarregada de reunir les 80 noies -filles de famílies nobles sense recursos- amb qui s'embarcarà cap al Nou Món, i de fer-los de mare i de guia durant el llarguíssim periple fins a l'altra banda de l'Atlàntic. Entre aquestes joves hi ha Ana de Rojas (Clara Lago), que gràcies a la seva capacitat per llegir i escriure -de fet, és una amant de la lectura- es converteix en la secretària de la Mencía.

Però a banda de ser una gran història èpica, El corazón del océano avança gràcies al motor de dues històries d'amor, i per això cal que entre els protagonistes hi hagi també personatges masculins. Un d'aquests personatges és Juan de Salazar (Hugo Silva), el capità que guia les embarcacions cap a Amèrica. Conqueridor, navegant amb una llarga experiència malgrat la seva joventut i seductor nat, Salazar està acostumat a triomfar entre les dones, fins que es creua amb la Mencía. Ella vol ser fidel al seu difunt marit tot i que el cor l'empeny a cedir a la temptació, i ell farà tot el possible perquè hi caigui.

L'altre protagonista masculí és Alonso de Lanzos (interpretat pel català Álvaro Cervantes), un jove gallec que va fugir del seu poble després de matar involuntàriament un dels fills del comte i que, aconsellat per un sacerdot, decideix arribar fins a Sevilla per embarcar-se cap a Amèrica. Ell serà un membre més de l'expedició encapçalada per la Mencía, i entre els seus objectius immediats hi haurà iniciar una relació sentimental amb l'Ana. La noia, però, el rebutja pel seu origen humil i perquè, en el fons, està enamorada del capità Salazar, a qui veu com la personificació dels herois dels seus llibres. Malgrat la seva fugida, el passat de l'Alonso el perseguirà fins al Nou Món, ja que un germà del noi a qui va matar està disposat a venjar-se costi el que costi.

El català Ferran Vilajosana -que dóna vida al Pelayo, un amic de l'Alonso orfe i analfabet però amb sentit de l'humor-, Víctor Clavijo, María Cantuel, Hiba Abouk, Daniel Holguín i Ane Gabarain formen part també d'un repartiment amb més de 60 actors i 1.500 extres, que es van posar a les ordres de Pablo Barrera i Guillermo Groizard.

Quatre vaixells

Les xifres d'El corazón del océano justifiquen sobradament que Antena 3 la consideri una superproducció. Més enllà del gran nombre d'actors que apareixen en pantalla, el rodatge va mobilitzar un equip de 140 persones i 150 animals, i com a dada curiosa la cadena especifica que es van traslladar des d'Espanya fins a Colòmbia -on es van gravar la major part de les seqüències- 360 vestits d'època. A tot això cal sumar-hi l'ús de quatre embarcacions, tres de les quals ja existents i una construïda expressament per a la sèrie.

El rodatge va durar 14 setmanes -11 de les quals van transcórrer en ciutats i espais naturals de Colòmbia- i va utilitzar majoritàriament escenaris reals, com ara els interiors de diversos palaus, que posteriorment han estat retocats digitalment per acabar de transportar-los fins al segle XVI. A més, segons explica la cadena, "tota la travessia de l'expedició es va reproduir verdaderament a mar obert, per la qual cosa l'equip va estar exposat a les dures condicions de navegació" d'aquella època.

Antena 3, doncs, torna a fer-se a la mar onze mesos després del final d' El barco, una ficció que li va reportar grans alegries entre el 2011 i el 2013. El gran objectiu d' El corazón del océano, però, serà fer oblidar l'absència d' El tiempo entre costuras, que amb els seus onze episodis va aconseguir una mitjana de 4,9 milions d'espectadors i un 25,5% de share a Espanya, i que va assolir un impressionant màxim de 5.536.000 seguidors en el capítol final.

La Sexta i La 1 també estrenen aquesta nit

El panorama televisiu dels dilluns es transformarà totalment a partir d'avui: a la mateixa hora que Antena 3 estreni El corazón del océano, La 1 i La Sexta posaran en marxa noves temporades de formats que fins ara els han donat bons resultats. El canal públic recupera ¡Mira quién baila!, ara presentat per Jaime Cantizano, i Alberto Chicote torna al segon canal d'Atresmedia amb una nova etapa de Pesadilla en la cocina, que deixa els dijous per aterrar a la primera nit de la setmana. A TV3 el prime time del dilluns es va renovar fa només una setmana amb la reaparició d'Afers exteriors.

stats