ANIVERSARI
Mèdia 12/07/2019

60 anys fent televisió a Catalunya

Els estudis Miramar, estrenats fa sis dècades, van ser una fàbrica de formats i un planter de talent

Albert Castellví Roca
3 min
60 anys fent televisió a Catalunya

BarcelonaEra un quart de quatre de la tarda quan José Luis Barcelona va saludar els espectadors de Televisió Espanyola des del “balcó del Mediterrani”, els flamants estudis Miramar que la cadena inaugurava just en aquell moment a Barcelona. Era el 14 de juliol del 1959, demà farà 60 anys, i la posada en marxa dels nous estudis suposava l’arribada a Catalunya de la televisió, un mitjà de comunicació que havia començat a funcionar a Espanya tres anys abans però que fins llavors només s’havia pogut sintonitzar a Madrid. Per a la cadena, el naixement de TVE Catalunya va suposar no només una expansió de l’àrea de cobertura, sinó també la possibilitat d’enllaçar amb la xarxa d’Eurovisió i, per tant, intercanviar continguts amb altres televisions europees.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A més, aviat els estudis de Miramar, situats a la falda de la muntanya de Montjuïc (que van estar operatius fins al 1983, quan TVE Catalunya es va traslladar a Sant Cugat del Vallès), van esdevenir un important centre de producció de programes. El talk show Club Miramar, el concurs X-0 da dinero, els reportatges de Panorama o l’espai per a nens Parque infantil, estrenats el mateix 1959, van ser els primers formats emesos des de Catalunya. Des de llavors, la producció ha crescut fins a les 2.295 hores anuals que TVE Catalunya va aportar l’any passat a les graelles dels diferents canals de la televisió estatal. De totes maneres, els últims anys aquesta xifra s’ha reduït: a principis dels 2000 se superaven les 2.500 hores de producció anuals, i el 2003 es va arribar a un màxim de 2.892.

Producció d’abast estatal

Des dels estudis de Sant Cugat s’emeten actualment programes d’abast estatal com Cachitos de hierro y cromo, El escarabajo verde o el veterà Saber y ganar, i també alguns dels grans formats d’entreteniment de La 1, com ara Operación Triunfo. També Redes, ¡Mira quién baila!, Estadio 2, Juego de niños, El tiempo es oro o Si lo sé no vengo es van produir des de Catalunya. A més, des del 1997 el canal esportiu Teledeporte es dirigeix des de Sant Cugat, i més recentment s’hi ha unit Clan. Durant uns anys, el centre va assumir la responsabilitat sobre La 2, però actualment aquest canal torna a dependre directament de Madrid.

A tota aquesta oferta de programes cal sumar-hi els que es produeixen en català, que representen aproximadament un terç del total d’hores que s’emeten des de Sant Cugat. A banda dels informatius, hi ha espais d’actualitat com El debat de La 1, xous d’entreteniment com Programa inesperat, formats culturals com Punts de vista i també La missa, que amb 37 anys d’emissió ininterrompuda és el programa en català més veterà de la televisió actual. Tot plegat suma unes 700 hores d’emissió a l’any. Aquest gener es va anunciar la intenció de doblar aquesta xifra, però el projecte va quedar aparcat arran de la no aprovació dels pressupostos de l’Estat.

‘La ferida lluminosa’

El català es va començar a generalitzar a TVE, en desconnexió per a Catalunya, a mitjans dels 70, però durant el franquisme ja hi havia fet algunes incursions. La primera va ser l’octubre del 1964, quan es va estrenar Teatro catalán, un programa mensual que duia a la pantalla obres teatrals en català. La ferida lluminosa, de Josep M. de Sagarra, va obrir un camí que més tard seguirien els informatius Mare Nostrum i Giravolt o el musical Nova gent, en què van debutar davant de la càmera alguns representants de la Nova Cançó. El 1975 s’emetien cada mes 17 hores en català, i a partir de llavors la xifra va créixer ràpidament amb estrenes com Terra d’escudella (el primer programa infantil en català), Personatges, Musical exprés, Vostè pregunta o la sitcom Doctor Caparrós, la primera produïda en aquesta llengua.

Aquests i altres programes van servir de trampolí a professionals com Júlia Otero, Joaquim Maria Puyal, Jordi González, Lorenzo Milá o Alfons Arús, debutants a la pantalla de TVE Catalunya en una època en què era l’única televisió del país.

Aniversari en plena crisi d’audiència

Per celebrar el 60è aniversari, TVE Catalunya ha estrenat els últims mesos Recording i Ho has vist!?, dos programes dedicats a rememorar formats antics de la cadena, i prepara per a la tardor la sitcom Bany compartit. A més, aquesta nit el Gran Teatre del Liceu acull un concert commemoratiu a càrrec de l’Orquestra i el Cor de RTVE. Amb tot, la celebració arriba en un moment crític per a TVE a Catalunya: La 1 va fer al juny la pitjor audiència de la seva història, un 5,6%, i el conjunt de canals de TVE acumula aquest any un 11,1%, més d’un punt per sota del mínim històric del 2018.

stats