DÍGITS I ANDRÒMINES
Mèdia 16/02/2014

AOSP, l’altre Android

i
Albert Cuesta
3 min

Si es confirmen els rumors, el telèfon més interessant dels que es presentin al Mobile World Congress que tindrà lloc d’aquí pocs dies a la Fira de Barcelona no serà cap smartphone de gamma alta amb processador de molts nuclis, pantalla enorme i càmera de molts megapíxels, sinó un nou model de Nokia pensat per ser venut per menys de 75 euros als mercats asiàtics de menys capacitat adquisitiva.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’aparell, fins ara només conegut pel nom clau de Normandy, té unes especificacions comparativament modestes. Segons una botiga de mòbils vietnamita que el va deixar a la vista per error durant unes hores, portarà processador de dos nuclis a 1 GHz de velocitat, pantalla de quatre polzades, 4 gigabytes de capacitat ampliables a 32 amb una targeta de memòria, càmera de 5 megapíxels i sortirà equipat amb la versió més recent, la 4.4.2, del sistema operatiu Android. A veure, un moment... ¿un telèfon Nokia amb Android?

Efectivament, la gran notícia del Normandy és que el fabricant finlandès comercialitzi tot just ara un aparell amb sistema operatiu de Google, en comptes de posar-hi el sistema Windows Phone de Microsoft que va adoptar fa tres anys -descartant precisament Android- per als seus models Lumia de gamma alta. Sobretot perquè Nokia està a punt de convertir-se en una divisió de Microsoft, quan es formalitzi l’operació de compra que les dues empreses van anunciar al setembre, valorada en 5.400 milions d’euros, suposadament dissenyada per fer viables les aspiracions de Windows Phone (un 3,2% dels 968 milions de smartphones venuts al món durant l’any passat) de trencar el duopoli que formen Android i els iPhone d’Apple (15,6%).

Amb el suposat nou model, que s’hauria començat a dissenyar abans que Microsoft decidís comprar Nokia, l’empresa finlandesa pretendria competir en els mercats emergents contra els models amb Android més econòmics, fabricats per marques xineses desconegudes aquí, però que en conjunt venen el 40% del total mundial de smartphones. La clau que fa compatibles els dos interessos de Microsoft és que l’Android adoptat per Nokia no seria el mateix que fan servir les grans marques com Samsung, vinculat profundament -i per contracte- als serveis de Google, des del cercador fins a la botiga d’aplicacions Play Store passant pel correu electrònic Gmail i els mapes de Google Maps. Aquests, anomenats Google Mobile Services (GMS), són el fonament del negoci de l’empresa als mòbils, perquè són els que generen ingressos per publicitat.

Els Android de Nokia, en canvi, només portarien l’anomenat AOSP (sigles d’Android Open Source Project), la part bàsica del sistema operatiu que també produeix Google i justifica que pugui ser considerat obert. Inclou el nucli Linux, el software que executa les aplicacions i alguns mòduls de la interfície d’usuari, com la pantalla de repòs, la de configuració i les notificacions. En els dispositius amb AOSP, el fabricant pot evitar els citats serveis de Google, sigui prescindint-ne totalment com fan les firmes xineses de la gamma més baixa i els fabricants d’aparells Android no telefònics o bé substituint-los per alternatives de collita pròpia com fa Amazon en les tauletes Kindle Fire, connectades amb els seus catàlegs.

Això és el que s’espera que hagi fet Nokia: posar-hi el cercador Bing, el correu Outlook i la botiga d’aplis de Windows Phone, tots de Microsoft, i els mapes de la seva filial Here. A més, aprofitant que Google està desplaçant cada vegada més funcions des d’AOSP als GMS, Nokia pot posar una pantalla d’inici més semblant a les rajoles de Windows Phone que a la graella d’icones d’Android. Els mòbils tunejats d’aquesta manera serien compatibles amb la majoria de les aplicacions creades per Android, tot i que no sempre de manera completa: Google es reserva per als GMS les versions més sofisticades d’algunes funcions, com la de geolocalització, i deixa AOSP amb les més antigues. En qualsevol cas, serà millor que emular Android dins de Windows Phone, que també s’havia comentat, i que BlackBerry ja ha intentat amb molt poca fortuna.

El misteri de Normandy es desvelarà a Barcelona el dilluns 24. El que és segur és que, d’una manera o una altra, Microsoft seguirà beneficiant-se de l’èxit d’Android. Sigui amb els nous models que vengui la seva nova filial Nokia o amb els 1.500 milions que ingressa cada any de fabricants com Samsung, LG i HTC en concepte de llicències per l’ús de tecnologies seves com el sistema de fitxers en els telèfons amb el sistema operatiu de Google.

stats