Mèdia 28/02/2015

Aquest vestit és blanc i daurat? (O bé blau i negre?)

Les xarxes, dividides a l’hora de determinar de quin color és la peça

à.g.
2 min
A l’esquerra, la foto que ha originat el debat encès a les xarxes. A la dreta, una altra imatge del mateix vestit, ara sí blau i negre de manera inequívoca.

BarcelonaL’exercici és ben fàcil: mirar el vestit de l’esquerra i dir de quin color és. Aquesta simple proposició va mantenir ahir la humanitat -o el tros que viu a les xarxes- dividida en dues meitats irreconciliables. D’una banda, la majoria de gent que el veu blanc i daurat. De l’altra, els que el veuen blau i negre (i que probablement es converteixen en objecte de burla dels primers).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Una usuària de Tumblr va penjar dijous una imatge del vestit i va començar el debat. La pregunta “És blanc i daurat, o blau i negre?” ha convertit #TheDress en trending topic mundial. La resposta? És blau i negre, tal com demostra una altra fotografia del mateix modelet, fetat amb un fons neutre. I com ha confirmat la mateixa marca de roba, Roman.

Però aquest aparent canvi no és qüestió de filtres ni de res semblant. El canal de notícies Buzzfeed va parlar amb dos neurocientífics que assenyalen que la resposta és al cervell i no pas a les cèl·lules dels ulls. Així, la visió cromàtica del vestit depèn de com el nostre cervell interpreta el context en què es troba l’observador, segons explica John Borghi, neurocientífic cognitiu de la Universitat Rockefeller, al canal de notícies.

Per exemple, alguns dels paràmetres que hi podrien influir són la il·luminació del lloc, el contrast d’un monitor quan es mira en pantalla, si abans la persona ha sigut en un lloc més fosc o més il·luminat o, fins i tot, allò que la persona ha mirat abans de visualitzar el vestit. Dit d’una altra manera, es tracta d’una il·lusió òptica.

Així, la luminància, que és la combinació de la quantitat de llum que brilla sobre un objecte i la que es reflecteix fora de la superfície, és l’aspecte clau en la percepció del color del vestit.

Per demostrar que hi ha una clara divisió entre la gent que veu el vestit amb una combinació de colors i l’altra, Buzzfeed ha fet una enquesta, i el resultat és que tres quartes parts de les persones que hi han participat el veuen de color blanc i daurat.

L’abast del debat ha fet que fins i tot unes quantes celebrities s’hi hagin pronunciat. Justin Bieber, per exemple, que el veia blau i negre. Aquesta era també l’opció de Taylor Swift, que no entenia com hi havia qui el veia d’altres colors. En l’equip del blanc i daurat, actrius com Sarah Hyland, de Modern family, i Anna Kendrick, que deia que “si això no és blanc i daurat, aleshores l’Univers s’està desintegrant”. L’oscaritzada Julianne Moore també va intervenir en el debat, i va prendre part pel bàndol blanc-i-or.

El post original, penjat per la música escocesa Caitlin McNeill, ja ha sigut vist més de 21 milions de vegades.

stats