Mèdia 07/09/2015

Arriba un nou imperi a TVE

La cadena pública estrena avui la sèrie ‘Carlos, Rey Emperador’ després de l’èxit d’‘Isabel’

Amalia Alonso
3 min
Arriba un nou imperi a TVE  La seqüela d’‘Isabel’ serà una ‘TV movie’

BarcelonaTVE arrenca la temporada amb un repte: superar la tendència descendent en el seu prime time. Per aconseguir-ho, la cadena confia en la ficció històrica, una recepta que la va dotar d’una mitjana de 3,5 milions d’espectadors i un share del 17,3%. Així doncs, Carlos, Rey Emperador, la nova sèrie de la pública que s’estrena avui a les 22 h, pretén recuperar els orfes d’ Isabel amb el seu nét Carles I d’Espanya i V del Sacre Imperi Romanogermànic com a protagonista.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La ficció comença amb l’arribada a la Península d’un jove Carles de 17 anys que vol heretar la corona del seu avi. Es trobarà amb l’oposició dels partidaris del seu germà Ferran com a nou monarca i amb el rei Francesc I de França, el seu principal adversari. Al mig d’aquesta disputa, els cardenals Cisneros i Adrià d’Utrecht intentaran que es compleixi el testament dels Reis Catòlics. A l’altra banda de l’oceà Atlàntic, Hernán Cortés prepara des de Cuba una expedició a les costes de l’actual Mèxic, aleshores inexplorat.

Tot i que Carlos, Rey Emperador tingui el mateix director (Oriol Ferrer), coordinador de guions (José Luis Martín), equip de producció (Diagonal TV) i tingui fins i tot un pressupost idèntic a la seva predecessora, “qui esperi una quarta temporada d’ Isabel s’emportarà una decepció”, assenyala Ferrer. “Carles és un personatge més complex. Si a Isabel seguíem un únic personatge, ara no podem entendre el rei sense saber què estava passant en altres llocs com França, la Gran Bretanya i les Amèriques”, explica Martín.

Així doncs, la coralitat de la ficció s’obté amb més de 100 personatges històrics. El repartiment l’encapçalen Álvaro Cervantes (Carles d’Habsburg), conegut a la petita pantalla per Hermanos i Luna, el misterio de Calenda, i Blanca Suárez (Isabel de Portugal), que torna a la televisió després d’experiències com El internado, El barco i Los nuestros. Francesc Orella, Laia Marull, Marina Salas, Alberto San Juan, Nathalie Poza, Juanjo Puigcorbé i Eusebio Poncela són altres dels actors que se sumen a l’aventura.

Durant 17 episodis la ficció mostrarà la vida del monarca des del tron fins a la mort. En aquest recorregut, apareixeran escenes clau gravades en monuments emblemàtics del paisatge nacional com l’Alhambra i la Qubba de Granada, i el monestir de Yuste. “Ens hem saltat la realitat històrica quan ha sigut necessari, ja que, abans que res, estem fent una sèrie d’entreteniment, no impartint una classe d’escola. Però tots els esdeveniments rellevants van passar tal com els descrivim a la sèrie”, explica el guionista.

Aquesta producció concentra les esperances de la cadena i ho demostra amb una àmplia cobertura tant a la televisió com a la web i a la ràdio. En primer lloc, abans i després de cada capítol, un programa titulat El mundo de Carlos contextualitzarà el que ha passat a la ficció amb entrevistes a historiadors, assessors, actors, directors, especialistes, etcètera. A més, aquesta informació serà completada a la xarxa amb dades de tots els personatges que apareguin a la sèrie. Finalment, s’emetrà Carlos de Gante, cinc episodis radiofònics sobre la infància i la joventut del monarca protagonista.

La seqüela d’‘Isabel’ serà una ‘TV movie’

L’ambició de TVE per reviure la història d’Espanya durant la seva època imperial continua amb un altre projecte pendent d’estrena: La corona partida. Es tracta d’una pel·lícula per a televisió que uneix les trames d’ Isabel i de Carlos, Rey Emperador. El llargmetratge està ambientat després de la mort d’Isabel la Catòlica i mostrarà la incertesa i la lluita de poder entre Ferran el Catòlic i Felip el Bell. Mentrestant, Joana la Boja, la legítima hereva, és víctima de les seves maniobres.

Aquesta producció està dirigida per Jordi Frades i ja s’està rodant en escenaris naturals com el castell de Guadamur, a Toledo; l’església de Santa Maria, a Torrelaguna, i les catedrals de Burgos i Toledo. A més, hi participaran 1.000 figurants.

En aquest film els espectadors de la cadena podran retrobar-se amb molts dels personatges d’ Isabel, com ara Rodolfo Sancho (Ferran el Catòlic), Irene Escolar (Joana la Boja), Raúl Mérida (Felip el Bell), Eusebio Poncela (Cardenal Cisneros), Ramon Madaula (Gonzalo Chacón), Jordi Díaz (Andrés de Cabrera), Fernando Guillén Cuervo (Fuensalida) i Úrsula Corberó (Margarida).

Al repartiment s’hi uniran Jose Coronado com a Maximilià d’Habsburg; Silvia Alonso com a Germana de Foix, la nova esposa de Ferran el Catòlic; Ramón Barea com el duc d’Albam, i Jesús Noguero com a Benavente, entre altres.

stats