Estrena televisiva

'Blue lights': la sèrie policíaca que triomfa al Regne Unit arriba a Movistar+

Hereva de 'Line of duty', és una de les cinc ficcions més vistes de l'any a la cadena britànica

3 min
Una escena de 'Blue lights', la nova sèrie policíaca de la BBC

BarcelonaÉs una de les cinc sèries policíaques més vistes a la BBC One aquest any, i la crítica britànica l'ha considerada una de les millors propostes televisives de la cadena. Blue lights podria semblar, de lluny, l'enèsima sèrie policíaca britànica per omplir el catàleg de les plataformes, però va molt més enllà d'això. Escrita i cocreada per Declan Lawn i Adam Patterson (que són també els autors d'Els enverinaments de Salisbury, emesa per TV3 l'any passat), la ficció policíaca gira al voltant de tres policies novells que s'enfronten a la delinqüència i la criminalitat de la tumultuosa ciutat de Belfast. Alguns crítics l'han considerada l'hereva de la brillant Line of duty –que també és una producció de la BBC i té tres protagonistes policies– i el seu èxit fulgurant al Regne Unit ha fet que la cadena ja n'hagi confirmat una segona temporada que ja s'està rodant. De moment, a Catalunya la primera entrega de sis episodis arriba a partir d'aquest divendres a Movistar+.

Blue lights posa el focus a Irlanda del Nord 25 anys després de l'Acord de Divendres Sant, que va significar que l'IRA Provisional abandonés les seves activitats armades i s'iniciés el procés de pau al territori. De fet, la BBC va estrenar-la l'abril passat, coincidint amb els 25 anys d'aquell moment històric. En un Belfast immers en la pobresa, amb altes taxes d'atur i amb el crim organitzat campant sense aturador, els tres policies tenen el repte de posar ordre i oferir serveis a una comunitat de classe treballadora que desconfia enormement del cos i dels agents. La sèrie està encapçalada per la Grace (Siân Brooke, coneguda per La Casa del Dragón i Sherlock), una extreballadora social que ha decidit canviar de feina i convertir-se en policia de carrer, i que no pot evitar implicar-se excessivament en els casos assignats. L'acompanyen el Tommy (Nathan Braniff), un jove tímid amb dificultats per imposar respecte i amb molt bons padrins, i l'Annie (Katherine Devlin, que ha aparegut en sèries com Vikingos i The Dig), una jove d'arrels catòliques i una rebel incapaç de cenyir-se a les normes.

Tots tres s'hauran d'enfrontar al recel i l'odi dels ciutadans de Belfast contra la policia. Mentre passegen amb el cotxe patrulla pels carrers, rebran pedrades i escopinades de tots costats. També hauran de conviure amb les tensions entre catòlics i protestants que, 25 anys després de l'Acord de Divendres Sant, seguiran omplint els carrers de manifestacions i proclames. Per ajudar-los, comptaran amb el suport de policies veterans (interpretats per Martin McCann i Richard Dormer), amb qui establiran –amb més o menys encert– relacions de complicitat.

Personatges plens de contradiccions

Un dels valors de Blue lights és el retrat precís i ple de matisos que fa de la ciutat de Belfast. Les tasques de vigilància dels policies novells els porten a endinsar-se en els carrers més sòrdids de la ciutat, on es troben bandes criminals que controlen zones concretes de Belfast, el predomini del narcotràfic local, problemes comunitaris i situacions que entren en contradicció amb la seva feina com a agents de la llei. Els agents viuen en primera persona la sensació d'amenaça constant, i fins i tot descobreixen que un antic company va fugir a Austràlia esporuguit perquè era incapaç de tornar a la comissaria on treballava. La sèrie fuig dels estereotips i construeix personatges plens d'humanitat que no són el model de res, sinó que cometen errors i després n'han d'assumir les conseqüències, i que condicionen així la trama de la ficció.

El gran conflicte de Blue lights apareix quan els protagonistes es veuen immersos en la investigació a gran escala d'una màfia local amb James McIntyre (John Lynch, actor de La caza, The head) com a líder poderós del grup. A poc a poc, els tres policies descobriran com el sistema policial és un microcosmos fet de veterans que remenen les cireres, agents sense ganes de treballar i comandaments amb potencial però cansats d'intentar fer funcionar un equip ple de pomes podrides.

Com també passava a Line of duty, Blue lights reflecteix així les disfuncionalitats del cos policial, la incidència dels polítics i dels grups de poder i les dificultats per fer net i començar de zero. Un dels personatges clau en aquest ambient és Gerry Gliff (l'actor Richard Dormer, vist a Joc de trons i a Fortitude), un policia veterà i represaliat que no els hi posarà gens fàcil i que els portarà a preguntar-se si, entre els seus companys d'uniforme, n'hi ha algun que està protegint els criminals.

Cinc sèries policíaques d'èxit de la BBC
  • 'Line of duty'

    Després de sis temporades i de convertir-se en tot un fenomen al Regne Unit, 'Line of Duty' s'ha erigit com una de les sèries més estimades pel públic britànic. La sèrie segueix l'activitat de la unitat d'anticorrupció AC-12, liderada per Ted Hastings (Adrian Dunbar). Hastings s'acompanya de Kate Fleming (Vicky McClure), l'especialista que treballa de paisà, i Steve Arnott (Martin Compston), l'investigador més jove però també un dels millors. Les cinc primeres temporades de la sèrie estan disponibles de forma gratuïta a RTVE, mentre que a Netflix només hi ha la

  • 'Happy valley'

    Estrenada el 2016, 'Happy valley' va destacar sobretot per assolir xifres d'audiència fins aleshores mai vistes per la cadena britànica. El seu principal atractiu és el personatge de Catherine Cawood, una sergent amb una vida complicada, implacable a la feina i a punt de jubilar-se que interpreta de forma excel·lent l'actriu Sarah Lancashire. La sèrie –que es pot veure a Movistar+– va tenir tant d'èxit que la BBC va fer-la tornar aquest any amb una última temporada per satisfer els fans.

  • 'The fall'

    Amb un repartiment de luxe encapçalat per Gillian Anderson i Jamie Dorman, 'The fall' pot recordar en part a 'Blue lights' perquè també transcorre a Irlanda del Nord i el conflicte hi ressona de fons. La sèrie (disponible a Netflix) fa confluir l'aparició d'un assassí en sèrie amb els dimonis interiors que persegueixen la detectiu protagonista. Tot plegat es complica, a més, perquè ella prové de Scotland Yard i ha de treballar amb els agents de Belfast; que són reticents als companys procedents de Londres.

  • 'Vigil'

    Un dels grans valors de 'Vigil' és el seu peculiar escenari: l'acció transcorre dins d'un submarí on ha mort un dels tripulants. Suranne Jones interpreta la detectiu a qui encarreguen la missió d'investigar el cas, i que s'endinsa en un submarí ple de secretismes, suspicàcies i traïcions entre els seus membres. La sèrie, que es pot veure a Movistar+, és un 'thriller' amb aires de conspiració nuclear i molta tensió.

  • 'River'

    Protagonitzada per Stellan Skarsgård i Nicola Walker i estrenada el 2015, 'River' és una ficció policíaca que fa aflorar tota la humanitat d'un inspector ja veterà. L'home, John River, ha patit una pèrdua recent i encara malda per superar els sentiments d'enyor, culpabilitat i tristesa que l'acaparen. Intenta sortir-se'n posant el focus en la feina, però les visions de les persones que han estat assassinades el persegueixen. La ficció forma part del catàleg de Netflix,

stats