01/05/2023

Al Boss li escapcen Catalunya

2 min
La crònica del concert de Bruce Springsteen a Barcelona a Antena 3.

Fa set anys, el maig del 2016, amb motiu del concert del Boss al Camp Nou, la presentadora del Canal 24 Horas Beatriz Pérez-Aranda tergiversava la salutació inicial del cantant només sortir a l’escenari. Va modificar el tradicional "Hola, Barcelona! Hola, Catalunya!" per un "Hola, Espanya! Hola, Catalunya!"

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Enguany, la majoria dels informatius de les principals cadenes de televisió espanyoles van optar per eliminar la paraula Catalunya, carregant-se la meitat de la salutació. Dissabte, després del primer concert de Springsteen a l’Estadi Olímpic, el Telediario de La 1 va fer una crònica impecable de l’esdeveniment. I tant en els titulars inicials com en la notícia posterior van mantenir l'"Hola, Barcelona! Hola, Catalunya!" del Boss íntegre. La televisió pública espanyola ho va enfocar exactament de la mateixa manera que va fer TV3.

Però en el cas de les cadenes privades va ser clamorosa la voluntat d’aniquilar Catalunya de la benvinguda del Boss.

A Antena 3 noticias van incloure l'"Hola, Barcelona!" a l’inici de la notícia però van eliminar l'"Hola, Catalunya!" de la informació. No van ser els únics. Informativos Telecinco van tallar pel mig el famós crit d’arrencada del concert carregant-se la referència a Catalunya. La Sexta noticias, tot i les seves ínfules progressistes i equidistants, van optar pel mateix sistema. Tant en el titular de la notícia com en la peça més extensa de la crònica del concert, van escapçar Catalunya de la salutació. Van fer creure que el Boss va saltar a l’escenari dient només "Hola, Barcelona!" A la notícia de La Sexta, a part de confondre una de les coristes de la banda amb Patti Scialfa, van fer una comparativa còmica amb el fenomen fan, equiparant Springsteen al flautista d’Hamelín.

Dilluns al migdia, després del segon concert del Boss, era interessant veure una altra vegada què passava als informatius amb la salutació, sobretot tenint en compte que diumenge el Bruce va intensificar el seu crit d’arrencada: "Hola, Barcelona! Us estimem, Catalunya!", va proclamar des de l’escenari. Així ho van ensenyar al Telenotícies migdia de TV3.

Però aquesta vegada la declaració d’amor del Boss va ser tan contundent que fins i tot el Telediario de La 1 va escapçar la salutació quedant-se només amb l'"Hola, Barcelona!" Això sí, a la crònica explicaven que el cantant havia subtitulat al català un parell de les seves cançons. Informativos Telecinco també va eliminar "Us estimem, Catalunya!" i va deixar només "Hola, Barcelona!" Antena 3 noticias es va limitar a informar de la presència de Tom Hanks i La Sexta noticias no va parlar del segon concert.

És obvi que les preferències de Springsteen per Barcelona molesten a Espanya, però no per simples envegetes musicals. El tractament informatiu delata una catalanofòbia evident, on Catalunya s’ha convertit en paraula tabú i prefereixen eliminar-la de la pantalla. I tots segueixen la manipulació sense que calgui consigna, ara sí, com qui segueix el flautista d’Hamelín.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats