Mèdia 11/05/2021

'El búnquer' i Marc Giró, guardonats amb els premis Ràdio Associació

El 'Què t'hi jugues' s'ha endut el premi a l'excel·lència

4 min
Jair Domínguez i Peyu

L'espai de Catalunya Ràdio El búnquer, presentat per Jair Domínguez, en Peyu i Neus Rossell, s'ha endut el premi Ràdio Associació al millor programa de ràdio, i Marc Giró, presentador del Vostè primer, ha sigut reconegut amb el premi al millor professional. Del programa de Catalunya Ràdio, l'organització dels premis ha destacat "les ments irreductibles" dels seus conductors i la seva capacitat per comentar l'actualitat des de "l'humor, la ironia, i el sarcasme". Pel que fa a Giró, els guardons han volgut posar en valor el seu estil poc ortodox. "Atrapa l'oient amb la creació d'un univers de col·laboradors de molta qualitat als quals fa quadrar com un mosaic perfecte", ha assenyalat el jurat dels premis Ràdio Associació.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest any, els premis de Ràdio Associació han volgut reconèixer la tasca de les emissores de ràdio durant la pandèmia, una època en què la ràdio s'ha convertit en acompanyant indispensable, tant com a font d'informació com de distracció. Des de l'organització assenyalen que els guanyadors d'aquest any són una mostra de com la ràdio ha tirat endavant en temps de pandèmia, tot i les dificultats per treballar.

En aquesta edició també hi ha hagut premi per a la SER: s'ha reconegut la feina de Què t'hi jugues, de SER Catalunya, que ha guanyat el premi Ràdio Associació a l'excel·lència pel treball d'investigació Barçagate, dut a terme pels periodistes Sique Rodríguez, Adrià Soldevila i Sergi Escudero. Aquesta no és la primera vegada que aquest reportatge d'investigació és premiat per la seva qualitat: anteriorment es va endur el Ramon Barnils i el premi Josep Maria Planes Martí.

Com a millor programa de ràdio local el jurat dels premis Ràdio Associació ha triat Palau Notícies, de Ràdio Palau, de Palau-Solità i Plegamans, un espai que consideren "un exemple de ràdio de proximitat i de periodisme en estat pur". Des de l'organització destaquen que el programa va destapar la situació crítica de la residència d'avis de Palau durant una pandèmia, que va registrar un alt índex de contagis i defuncions que es va intentar amagar.

En les categories d'innovació i d'inclusió han estat reconeguts #ElMur, Els llocs de la memòria, un projecte transmèdia de memòria històrica de la Universitat de València, À Punt Media i Plaza Ràdio, i Tothom, de Tarragona Ràdio, per consolidar-se com un espai de referència sobre la diversitat i la integració.

Pel que fa a l'àmbit audiovisual, enguany s'ha reconegut Crims, de TV3, com el millor espai de televisió. Ràdio Associació ha atorgat el guardó 1924 a l'espai de Carles Porta per ser "una proposta audiovisual excel·lent que, tot i mostrar la cara més fosca de l'ésser humà, presenta la narració dels fets d'una forma trepidant, detallant el procés de les investigacions, la seva complexitat i les dificultats per trobar la veritat".

Xifra rècord de candidatures

En l'apartat de mencions d'honor, han estat reconeguts Jaume Serra, director de SER Catalunya, per ser "exemple del sobreesforç directiu que s'ha hagut de fer durant la pandèmia en situació d'afectació directa";  Conxita Casanovas Gou, per la seva dilatada carrera com a periodista de cinema a Ràdio 4; i Josep M. Pallardó Carretero, per la seva feina com a divulgador musical des dels temps de Radio Juventud fins a l'actualitat. L'última menció d'honor ha anat a parar al programa Versió Rac1 per l'especial Versió Clínic, en el qual es van recaptar 100.000 euros per a la recerca contra el covid.

La menció a la qualitat en l'àmbit de millor programa ha sigut per a Obert per vacances, que es pot escoltar a través de les emissores d'EMUN FM Ràdio, Cugat Mèdia, Mataró Ràdio, Ràdio Ciutat de Badalona, Ràdio Ciutat de Tarragona, Ràdio L'Escala i La Xarxa, i per a La ruta d'Orfeu, d'IB3 Ràdio. En l'apartat d'innovació les mencions han sigut per a Equip de guàrdia, especial covid , d'IB3, i Catalunya any 0. Escoltar el virus, un podcast de la revista digital La Mira. Lideratges, la veu de la dona als negocis, d'Onda Cero Catalunya, i La ràdio escolta els avis, de La Xarxa, han guanyat les mencions en la categoria d'inclusió, mentre que Especial 1 any de confinament, de Ràdio Igualada, i Informatiu especial covid, de Vilassar Ràdio, s'han endut les mencions de ràdio local.

Enguany, la convocatòria dels premis, que coincideix amb l'any de pandèmia, ha rebut un nombre rècord de 117 candidatures, una xifra que supera el màxim, que s'havia registrat l'any 2019, quan se'n van rebre 111. Aquest any, la categoria que més candidatures ha rebut és la de millor programa local, a la qual s'han presentat 54 espais. El jurat, presidit per Carles Solà i format també per Joan Manuel Tresserras, Imma Tubella, Assumpció Maresma i Jordi Margarit, ha destacat que ha sigut una convocatòria marcada per candidatures de gran qualitat.

L'entrega dels guardons tindrà lloc el 10 de juny a l'auditori ONCE de Barcelona. La gala, presentada per Jordi Basté, tindrà un aforament reduït als guanyadors a causa de la pandèmia, però es podrà seguir tant per la web de Ràdio Associació com pel canal de YouTube de l'entitat.

stats