Mèdia 08/07/2014

El CAC desestima dues queixes de Ciutadans per comentaris humorístics a 'La tribu' i 'La segona hora'

L'organisme considera que es tracta d'expressions sarcàstiques però no ofensives

Ara
2 min

BarcelonaEl Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha decidit desestimar dues queixes presentades per la portaveu parlamentària de Ciutadans, Carina Mejías, referides a dos comentaris crítics amb aquest partit emesos, respectivament, a 'La tribu de Catalunya Ràdio' del 13 de febrer i a 'La segona hora' de RAC1 del 14 de març. El CAC ha tingut en compte que "les expressions s'havien realitzat en el context d'un programa d'humor, identificat clarament com de sàtira política, sense que en cap dels dos casos s'hi hagués produït incompliment de la legislació audiovisual vigent".

La primera de les queixes derivava de la secció "D'entrada" del programa de Catalunya Ràdio, un espai d'humor en què dos col·laboradors comenten temes d'actualitat. "En aquest cas", explica el CAC, "van enumerar cinc idees que van atribuir al general Franco i que, segons ells, podia haver pronunciat qualsevol diputat de Ciutadans". Pel que fa a 'La segona hora', la reclamació té a veure amb un comentari segons el qual "intel·ligència i Ciutadans són conceptes incompatibles" i "unes persones s'enganxen a les drogues i unes altres ho fan a Ciutadans".

P { margin-bottom: 0.21cm; } En el comunicat en què fa públic l'acord –a què es va arribar el 26 de juny, amb cinc vots a favor i una abstenció– el CAC recorda que, segons el Tribunal Europeu de Drets Humans, la sàtira és "una forma d’expressió artística i crítica social que, amb un contingut inherent d’exageració i distorsió de la realitat, persegueix, naturalment, la provocació i l’agitació". A més, el Consell considera que "perquè es produeixi una vulneració del dret a l’honor no és suficient la mera crítica o burla, sinó que és necessari que es produeixi una desqualificació injuriosa", que en aquest cas no observa. "El CAC entén que les crítiques que es produeixen, tot i que sarcàstiques, no es poden reputar com a ofensives, un cop valorades en el context del programa i atesa la projecció pública de les formacions polítiques i de les persones involucrades", conclou l'organisme.

El CAC també recorda que al maig sí que va estimar una altra queixa, presentada també per Carina Mejías, referida a una opinió expressada pel tertulià d''Els matins' de TV3 Miquel Sellarès contra Ciutadans –i en particular el seu líder, Albert Rivera– i el PP. En aquella ocasió, el Consell va recordar a TV3 "la necessitat d’extremar la cura en els comentaris i en les expressions que es manifesten per tal de complir les missions de servei públic", i advertia que "les persones conductores del programa han de reaccionar amb diligència per garantir que els participants tinguin en tot moment un comportament respectuós".

stats