Mèdia 02/09/2021

'La casa de papel' engega el comiat

Netflix estrena la primera part de l'última temporada de la sèrie, que s'acomiadarà definitivament al desembre

Valentina Neira
3 min
Una escena de la nova temporada de 'La casa de papel'

BarcelonaÉs, segurament, el principal èxit mundial de la ficció espanyola, però ha arribat l'hora de dir adeu. La casa de papel estrena aquest divendres la primera part de l'última temporada, que finalitzarà amb una segona tanda de cinc episodis que arribarà a Netflix el 3 de desembre. Als cinc episodis que formen aquesta penúltima entrega els espectadors seran testimonis de com aquella aventura que va començar com un robatori ha acabat convertint-se en una guerra. Álex Pina, creador de la sèrie, assegura que aquesta temporada “la guerra assoleix els nivells més extrems i salvatges, però també és la temporada més èpica i emocionant”. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Al final de la quarta temporada, la policia trobava l’amagatall del Profesor (Álvaro Morte), que aquest cop no sap com se’n sortirà. Al soterrani del Banc d’Espanya, la Banda continua fonent or per convertir-lo en petites boletes i treure-les de l’edifici. Recuperar la Lisboa (Itziar Ituño) no els alleuja el patiment per la mort d’un dels seus, la Nairobi (Alba Flores). Aquest dolor serà el combustible per combatre un nou enemic que entra en acció i que els posarà les coses molt més difícils: l’exèrcit espanyol, comandat per Sagasta, un home disposat a tot per aconseguir els seus objectius.

Tot i tractar-se de l'última temporada de la sèrie, Álex Pina no s'ha estat de sumar nous personatges al ja molt extens univers de La casa de papel. Algunes de les incorporacions ja s'apuntaven al principi de la ficció: a la primera temporada, el Berlín (Pedro Alonso) comentava al Río (Miguel Herrán) que un fill “és un cap nuclear que ho arrasa tot”. Quatre temporades després, els espectadors coneixeran el personatge a qui feia referència: el Rafael (Patrik Criado), el fill del Berlín. El noi, de 31 anys, és un enginyer informàtic graduat al Massachusetts Institute of Technolgy (MIT) que té clar que no vol ser com el seu pare. L'altra gran incorporació a la sèrie és Miguel Ángel Silvestre, que hi interpreta el René, la persona que va introduir la Tokio (Úrsula Corberó) en el món del crim. A través d'ell es descobrirà una part important del passat de l'atracadora.

Un èxit inesperat

La casa de papel és un dels grans èxits de Netflix, tot i que els inicis de la sèrie a Antena 3 no feien presagiar que es convertiria en un fenomen mundial. Després de l'emissió en obert de la primera temporada, la plataforma en va adquirir els drets a finals del 2017, va reeditar les dues parts, va promocionar-ne la distribució i va començar a preparar una segona temporada. Arran de la distribució mundial que permet el gegant de l'streaming, es van començar a veure indicis que la història generava molt de rebombori a tot el món: estadis de futbol plens de màscares de Dalí com la dels personatges, o la granota vermella i la careta triomfant com la disfressa més venuda al Carnaval de Rio de Janeiro el 2018.

Entre les claus de l’èxit s’ha destacat que la història ha connectat amb els espectadors, que se senten identificats amb la reivindicació dels personatges. Segons un dels seus creadors, Javier Gómez, “la sèrie reflecteix un desencantament que va deixar la crisi, un desencantament amb el poder”. Tot i la irrealitat de l’argument, la Banda, que comet crims escudant-se en un cert esperit justicier, ha conquistat el cor de l’audiència reivindicant-se com un emblema de tots aquells que han estat deixats de banda pel sistema. Arran de l'èxit mundial personatges com el Profesor –un home amb una ment brillant– o la Nairobi –una dona amb una potent personalitat– s'han acabat convertint en icones.

Ara, però, el fenomen arriba al final i molts dels seus actors ja han començat a acomiadar-se d'uns personatges que els han fet coneguts a tot el món. Úrsula Corberó ha compartit imatges de la nova temporada a les seves xarxes acomiadant-se de la sèrie: “Fi d’una etapa. Trobaré molt a faltar els meus compis. Gràcies a tots per tantes coses, espero que la cinquena estigui al nivell que mereixeu, el que ens heu donat és grandiós. Jarana forever”. Álvaro Morte també deia adeu a la sèrie a través de les xarxes: “Sobren les paraules. Agraït per tantes coses, per tot. Als fans (els primers, evidentment), a tot l’equip de Vancouver i a Netflix. I a tu, estimat Profesor. Trobaré a faltar passar-ho tan bé amb tu. GRÀCIES”. 

El fet que La casa de papel hagi sigut un fenomen mundial fa que sigui difícil imaginar que Netflix se'n vulgui desprendre del tot. En un moment en què les plataformes exploten les seves ficcions amb reboots i spin-offs no es descarta que pugui tenir continuïtat. Arran de la possibilitat de crear relats paral·lels, Álex Pina afirmava: “Tenim moltes possibilitats per fer-ne derivats, sí [...] Crec que gairebé tots els personatges de La casa de papel tenen una dualitat que ens agradaria veure en un spin-off. Els podríem veure tots en altres contextos”. Així i tot, creadors i actors asseguren que el final de la sèrie tancarà les trames personals i emocionals de tots els personatges.

stats