Mèdia 30/01/2014

Catalunya Ràdio se suma a la vaga d'avui a TV3 i en convoca una altra per dissabte

La CCMA proposa una retallada del 13% dels sous de la televisió, però els treballadors s'hi oposen

Albert Castellví Roca
2 min

Barcelona.Els mitjans públics catalans estan aturats des d'aquesta mitjanit i no es tornaran a posar en marxa fins demà. L'assemblea de treballadors de Catalunya Ràdio va decidir ahir sumar-se a la jornada de 24 hores de vaga que ja havia anunciat per avui la plantilla de TV3, i va fer encara un pas més en convocar una altra aturada de 24 hores per dissabte. Però aquesta nova vaga només afectarà l'emissora pública i no serà secundada pels empleats de Televisió de Catalunya.

Aquestes dues jornades de protesta -que se sumen a les 12 hores d'aturada que ja van fer dilluns els treballadors de tots dos mitjans- no anul·len la possibilitat que s'iniciï una vaga indefinida: dilluns vinent, les plantilles de la ràdio i la televisió públiques celebraran assemblees en les quals es podria concretar aquesta nova aturada o bé alguna fórmula "tant o més eficaç" però que suposi "menys desgast" per als treballadors. De totes maneres, la vaga no arrencaria immediatament, ja que, si més no en el cas de TV3, la decisió s'hauria de sotmetre a referèndum dels treballadors. Segons fonts del comitè, però, aquest procés podria durar menys d'una setmana.

Nova proposta de retallada

Mentrestant, les negociacions sobre el nou conveni continuen bloquejades, a tot just 48 hores del termini màxim fixat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) -i rebutjat frontalment pels treballadors- per acordar el nou marc laboral. La vigència del conveni actual s'acaba demà, tal com van pactar a l'estiu les dues parts, però els representants de la plantilla reclamen que les converses s'allarguin encara uns dies més, ja que l'acord es veu encara molt llunyà, segons fonts sindicals de TV3.

Un membre del comitè d'empresa de la televisió ha explicat a l'ARA que en la reunió d'ahir de la comissió negociadora l'empresa va plantejar una nova proposta de retallada salarial consistent a rebaixar tots els sous de TV3 un 13%. Per a Catalunya Ràdio el percentatge no s'ha detallat, però es preveu que sigui inferior, ja que es parteix de salaris més baixos.

Aquesta mesura suposa, "implícitament", retirar la intenció inicial de la CCMA d'equiparar els salaris als del sector sanitari públic, però no té l'aprovació dels treballadors, que no estan disposats a acceptar cap proposta que impliqui "tocar el sou base ni l'antiguitat". L'empresa defensa que és imprescindible rebaixar els sous per eixugar el dèficit de l'any passat, però en opinió dels treballadors els diners podrien sortir d'altres partides.

En aquest context, demà s'han de reunir -en principi per última vegada- les dues comissions negociadores, i, a més, el president de la CCMA, Brauli Duart, i els directors de TV3, Eugeni Sallent, i de Catalunya Ràdio, Fèlix Riera, compareixeran a la comissió de control parlamentari dels mitjans públics. Un cop fixades les posicions en tots aquests taulers de joc, serà el moment que els treballadors decideixin, dilluns, quin és el seu pròxim moviment.

stats