Mèdia 14/04/2016

Cinc anys esperant ‘La República’

TVE no ha emès encara la segona temporada de la sèrie, que està a punt des del 2011

Albert Castellví Roca
4 min
Mariona Ribas, Félix Gómez i Verónica Sánchez a la primera temporada de 14 de abril. La República.

BarcelonaDilluns farà cinc anys que La 1 va emetre l’últim capítol de la primera temporada de la sèrie 14 de abril. La República. La ficció havia aconseguit, de mitjana, 3.516.000 espectadors i un 17% de quota de pantalla a Espanya, unes xifres molt satisfactòries que van fer que la cadena no dubtés a encarregar-ne una segona temporada, fins i tot més llarga que la primera: 17 capítols en comptes dels 13 habituals. La intenció de TVE era emetre els nous episodis a principis del 2012 -és a dir, un any després de la primera temporada-, però aquelles noves entregues continuen dins d’un calaix, esperant que algun responsable de programació del canal públic es decideixi a col·locar-les a la graella.

“Els motius pels quals encara no s’ha emès la segona part de la sèrie són raons de programació”, argumentaven aquesta setmana en declaracions a l’ARA des de TVE. És la mateixa resposta que la cadena ofereix cada vegada que se li demana pel retard en el retorn de la producció, ja sigui des de mitjans de comunicació o des de la productora de la sèrie, la catalana Diagonal TV. “Ho hem preguntat moltes vegades, però la resposta sempre és la mateixa: que s’està esperant el moment idoni”, explica el conseller delegat de la companyia, Joan Bas. TVE admet que, per ara, no hi ha cap data prevista per al retorn de La República, però evita dir que l’emissió de la segona temporada hagi quedat descartada definitivament.

La segona temporada de 14 de abril. La República es va presentar en públic el 30 d’agost del 2011 al FesTVal de Vitòria, una cita anual en què les cadenes mostren el més destacat de la programació que oferiran durant la temporada que està a punt d’arrencar. Però unes setmanes abans havia dimitit el president de RTVE, Alberto Oliart, que no va ser substituït fins al cap d’un any. Durant aquell període, el consell d’administració de la corporació estatal, amb les capacitats executives limitades per la falta de president, es va veure obligat a gestionar una important retallada pressupostària, i una de les mesures que va prendre per afrontar-la va ser aturar l’emissió de les sèries més emblemàtiques de La 1, com Cuéntame cómo pasó, Águila Roja i, també, La República. Tot i que la segona temporada ja estava totalment acabada -i, per tant, pagada-, TVE no fa constar al seu balanç el cost dels programes fins que els emet, de manera que retardar l’emissió d’aquestes produccions ajudava a l’hora de quadrar els comptes. Bas admet que, en un primer moment, el motiu que donava la cadena per ajornar l’estrena de la segona temporada era aquest.

Però el setembre del 2012, ja amb un nou president, Leopoldo González Echenique, al capdavant de RTVE, el director de Televisió Espanyola, Ignacio Corrales, va anunciar la represa de les emissions de ficció, i va situar en el paquet de sèries que tornarien durant els mesos següents 14 de abril. La República. Des de llavors, aquest títol ha anat apareixent i desapareixent periòdicament dels plans de la cadena. Així, en un vídeo promocional del novembre del 2012 se’n mostraven imatges, però al FesTVal del 2013 va quedar oblidada. Al del 2014 tampoc estava previst que se’n parlés, però davant les preguntes de la premsa, l’aleshores director de TVE, José Ramón Díez, va afirmar: “Tant de bo la puguem emetre durant el 2015. És el meu desig i el meu propòsit”. El 2015 ja s’ha acabat, Díez ha dimitit -ho va fer el 25 de febrer- i la sèrie continua sense trobar el seu espai a la graella de La 1.

Rerefons polític

“Òbviament, aquesta decisió no té res a veure amb el fet que el PP sigui al govern [espanyol]”, va assegurar el setembre del 2013 Alejandro Flórez, aleshores adjunt a la direcció de TVE. La primera temporada de la sèrie s’havia emès mentre a Espanya governava el PSOE, però el novembre del 2011 Mariano Rajoy va arribar a la Moncloa i des de llavors aquesta ficció ambientada en la Segona República ha desaparegut del mapa. De fet, quan el PP encara era a l’oposició, el portaveu d’aquest partit a la comissió parlamentària de control a RTVE, Ramón Moreno, va criticar al seu blog la primera temporada de la sèrie, i la va qualificar de “caspa revisionista” i la va acusar de difondre “clixés ideològics”. Amb tot, Joan Bas es mostra prudent respecte a la possibilitat que la sèrie hagi quedat oblidada per motius polítics: “No hem tingut cap notícia en aquest sentit”.

El conseller delegat de Diagonal TV remarca també que la productora manté una bona relació amb TVE, que últimament li ha comprat sèries com Isabel o Carlos, rey emperador. “Ens hem entès molt bé”, explica, i afegeix, en referència a La República : “Tampoc ens han dit que hi hagués res que no els agradés, ni ens han demanat cap canvi”. “Oficialment, només esperen trobar la data adequada”, insisteix. Fa cinc anys que la busquen.

stats