PREMSA
Mèdia 19/09/2019

Els governs valencià i balear, entre els que haurien pagat a ‘The Guardian’ per publicar entrevistes als presidents

El diari va publicar una entrevista a Ximo Puig en un suplement turístic sufragat pel govern valencià

Daniel Martín / Maria Llull
3 min
El diari The Guardian ha despublicat l’entrevista que va fer al president valencià, Ximo Puig, l’any 2016 perquè formava part d’un acord comercial que ja ha caducat.

València / PalmaFins a cinc governs autonòmics, entre els quals el del valencià Ximo Puig i el de la balear Francina Armengol, haurien pagat al diari The Guardian per la publicació de continguts publicitaris que incloïen entrevistes als presidents respectius. Així ho ha revelat el diari El Economista, que va destapar el cas després de constatar que el rotatiu britànic havia eliminat les entrevistes adduint que els acords comercials que havien emparat la seva difusió s’havien acabat. Segons el mateix mitjà, a més dels executius de Puig i Armengol també haurien pagat les administracions dirigides per l’extremeny Guillermo Fernández Vara, el canari Fernando Clavijo i el riojà José Ignacio Ceniceros. A aquests caldria sumar-hi l’exalcaldesa de Madrid Manuela Carmena.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les entrevistes, que es van publicar entre el desembre del 2015 i el novembre del 2016, es van agrupar en una sèrie batejada amb el títol Leaders i van ser elaborades per l’empresa The Report Company i no pel diari, segons n’informava el text mateix. Ara, però, han sigut esborrades de la web del Guardian i, a l’intentar accedir-hi, surt una pàgina que diu: “Ens sap greu, la pàgina que estàs buscant ha sigut eliminada. Això es deu al fet que el contingut publicitari va ser publicat com a part d’un acord comercial i finançat per un anunciant. La política de Guardian News and Media és eliminar el contingut pagat al final d’aquests acords”.

El primer cas que es va saber, i del qual es té més informació, és el del valencià Ximo Puig. El 2018 el portal de transparència de la Generalitat Valenciana va difondre el pressupost destinat a informació institucional durant l’any anterior, i allà hi apareixia un pagament de 43.000 euros a The Guardian pel suplement publicat amb motiu de la fira del turisme de Londres. També van contribuir a la difusió de l’entrevista les sospites que va despertar en el seu moment entre els grups de l’oposició, que van aprofitar una sessió del Parlament valencià per preguntar a Puig si havia estat pagada. El cap del Consell ho va negar.

L’entrevista era “independent”

El departament de Presidència de la Generalitat Valenciana es va defensar ahir de les crítiques i va mostrar el seu malestar per un tractament informatiu que considera “injust”, ja que creu que obvia “conscientment” el tipus de col·laboracions que estableixen les administracions públiques amb els mitjans de comunicació. Des del Palau van repetir que “mai” han pagat per una entrevista. “És rotundament fals”, van insistir. Segons Presidència, l’acord comercial no incloïa una entrevista sinó que es va fer “de manera independent”. “Els diaris tenen el costum de demanar entrevistes als representants públics dels territoris sobre els quals elaboren suplements, és molt habitual”, van recalcar fonts del departament. Això, però, contrasta amb el fet que hagi sigut esborrada de la pàgina web just quan s’ha eliminat la resta del contingut. Els col·laboradors del president ho atribueixen al fet que l’entrevista la va fer l’empresa que va elaborar el suplement, per la qual cosa el diari, un cop finalitzada la vigència del contracte entre les dues empreses, l’ha suprimit.

Des del Palau també van justificar que Ximo Puig aprofités l’entrevista per criticar durament el Partit Popular i defensar la gestió de l’actual executiu. “S’hi van contestar les preguntes que va fer la periodista de l’empresa The Report Company, com es faria en qualsevol mitjà de comunicació, perquè era una entrevista més”, assenyalen.

Menys concreta va ser ahir la resposta de l’executiu balear. Fonts del govern van assegurar a l’ARA Balears que ni Presidència ni cap conselleria va pagar perquè es publiqués l’entrevista a Armengol, i van afegir que estan investigant si és possible que algun altre ens públic que depengui de l’executiu pagués la publicació. Des del govern van evitar desmentir la informació i van assegurar que, en cas que s’hagués pagat, s’hauria fet seguint criteris d’audiència.

Fortes crítiques de l’oposició

La difusió del cost del suplement turístic que incorporava l’entrevista a Ximo Puig va provocar fortes crítiques dels grups de l’oposició en el ple celebrat dimecres a les Corts Valencianes. La líder del PP, Isabel Bonig, va acusar el cap del Consell de gastar 43.000 euros de diner públic per promoure la seva figura, una anàlisi que va compartir el portaveu de Ciutadans, Toni Cantó, que va qualificar la iniciativa d’“absoluta vergonya”.

En la mateixa línia, ahir el PP balear va considerar “indecent” que Armengol pagués per ser entrevistada a The Guardian i va anunciar que havia registrat al Parlament una sol·licitud d’informació per saber l’import que va pagar la presidenta amb càrrec a les arques públiques i si hi ha hagut altres entrevistes de pagament a altres mitjans.

stats