Les claus del dia, per Antoni Bassas (22/05/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. La mesa del Congrés podria decidir avui suspendre els diputats catalans presos. Des del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo donava ahir per segura aquesta suspensió, que els convertiria en diputats per un dia. Mentrestant, a l’hemicicle, Junqueras encaixava la mà de Pedro Sánchez i la ultradreta escridassava els presos polítics quan prometien la Constitució fins a la República.

Albert Rivera espeternegava amb els braços, com fa sovint des de l’escó, per cridar l’atenció de les càmeres i de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, perquè ho impedís. Batet el va tallar: “Totes les fórmules d’acatament han sigut respectuoses amb l’article 4 del reglament i amb la jurisprudència del TC. Aquesta presidència serà exercida perquè en tot moment hi hagi respecte a la Constitució, a la llei i respecte a l’altre. Moltes gràcies”.

2. Així ho va veure la directora Esther Vera: “Albert Rivera, a qui ara comencen a conèixer en els cenacles madrilenys, no va dubtar a estripar les regles parlamentàries per convertir-se en l'antagonista oficial dels representants independentistes escollits democràticament. Tampoc no va quedar-se curt Rafael Hernando al Senat amb el "¡Que se joda!" dedicat a Raül Romeva. Caldrà molt d'esforç perquè d'aquesta legislatura en surti alguna cosa més que crispació.”

3. Al Senat, on la promesa del càrrec es fa davant el president i amb un micròfon, va poder-se sentir clarament la fórmula que va emprar Raül Romeva, tot i que el senador del PP, Hernando, el va tallar primer i insultar després: “Jura o promet acatar la Constitució? Fins a la proclamació de la República Catalana i sempre compromès amb la llibertat, la igualtat i la fraternitat, com a pres polític i com a imperatiu legal, prometo”.

4. Debat a TV3 dels candidats a l’alcaldia de Barcelona. A l’ARA l’hem titulat “Collboni i Artadi pugnen per fer-se un lloc en el duel Colau-Maragall”. Artadi va alertar d’un pacte comuns/Esquerra i Maragall d’un pacte comuns/PSC com el que ja hi ha a Madrid entre PSOE i Unides Podem. L’ 1X1 de Maiol Roger i Gerard Pruna dona aquest balanç de debat: Colau “apagada”, Maragall “discret”, Collboni “crescut”, Artadi “hiperactiva”, Valls “orgullós”, Bou “aprenent” i Saliente “obviada”.

5. Mentrestant, el Govern va aprovar ahir un decret que permetrà regular el preu dels lloguers a les zones on el mercat estigui més tens. Ni propietaris ni entitats socials han quedat contents perquè el decret està ple d’excepcions.

6. Al Regne Unit, Theresa May obre la porta a un segon referèndum sobre l’acord del Brexit, que els laboristes ja li han dit que és un nou “embalatge del mateix mal acord”, segons la crònica de Quim Aranda des de Londres.

7. La Universitat de Vic ha nomenat doctor 'honoris causa' el periodista Ramon Besa. Besa, de 60 anys, té una llarga i esplèndida trajectòria en la informació esportiva d’'El País'. La nostra enhorabona.

Torna a l' Ara Bon Dia.

Més continguts de