Mèdia 29/05/2019

Les claus del dia, per Antoni Bassas (29/05/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

3 min
Manuel Marchena ahir en una intervenció durant la 48a sessió del judici del Procés.

1. Al judici al Procés, ahir es van començar a veure els vídeos.

Els fiscals en van passar alguns sense especificar ni el lloc ni la data, probablement per crear el relat d’aixecament generalitzat. Les defenses ho van fer constar. A les imatges se sentien els Jordis fent crides inequívoques. Jordi Sànchez: "Us demanem sempre actitud no-violenta, ens volen provocar". I Jordi Cuixart: "Us demanem que, en la mesura que sigui possible, i de manera tranquil·la, avui en pocs moments dissolguem aquesta convocatòria."

Als vídeos triats per la Fiscalia no s’acrediten puntades de peu sistemàtiques de ciutadans l’1 d’Octubre ni cap intent d’assalt a Economia.

2. Per cert que, després d’un any sense poder sortir de Viladecans, la membre dels CDR Tamara Carrasco ja pot sortir del límit municipal del seu poble. L’Audiència Nacional la va arribar a acusar de terrorisme.

3. El Tribunal Europeu de Drets Humans es pronuncia contra la majoria independentista del Parlament i avala la suspensió del ple del Parlament que havia d’aplicar l’1 d’Octubre. La suspensió va ser ordenada pel Tribunal Constitucional.

4. Avui serà un dia de reunions a Barcelona. Ernest Maragall es trobarà amb Elsa Artadi i amb Ada Colau. Voldria fer govern amb totes dues.

Maragall: "El que no em sembla que tingui sentit és partir d'una suposada exclusió absoluta, mútua i apriorística. Aquí hi ha l'interès de la ciutat, hi ha els resultats de les eleccions i una clara possibilitat de donar resposta a l'exigència de la ciutat en els dos àmbits. Hi ha uns resultats clarament progressistes i uns d'encara més compromesos en el sentit de guanyar els objectius de llibertat i democràcia."

La fins ara alcaldessa ja li ha dit que no vol pactar amb Junts per Catalunya i dona a entendre que rebutja del tot un embolicat acord amb Valls. Colau voldria un pacte d'Esquerra, Comuns i el PSC: "Nosaltres som una formació d'esquerres per fer polítiques valentes i centrades en la ciutat, i per això mai farem pactes amb forces de dretes. El que vull deixar molt clar és que nosaltres en cap cas formarem part de cap corporació que impliqui acords amb les formacions de dretes, ni Junts per Catalunya ni Ciutadans-Valls. Hem estat claríssims en això i serem coherents."

Sobre pactes, interessant la columna de Maiol Roger. Hi diu que per a Esquerra seria més còmode pactar amb Colau, però que, si ho fa, Junts per Catalunya ho podria fer servir per advertir de la possibilitat d’un nou tripartit d’esquerres el dia que hi hagi eleccions al Parlament. I Josep Ramoneda escriu a la contraportada que els pactes als ajuntaments ajudarien a saltar la barrera que el Procés ha posat entre els partits.

5. Increïble però cert: el ministeri de l’Interior li va restar 56.000 vots a la CUP en el recompte de la nit electoral. Un cops sumats aquests vots, la CUP no augmenta el nombre de regidors que va obtenir, perquè l’error es va produir en la suma total.

6. A Espanya, Ciutadans pactaria amb candidats socialistes només si avalen el 155, i Pedro Sánchez diu que no vol una coalició de govern amb Podem, que vol governar en solitari, mentre burxa Ciutadans amb l’acostament a Vox.

7. A Brussel·les, socialistes i liberals fan pinça per desbancar els conservadors de la presidència de la Comissió. Us recomanem la crònica de Júlia Manresa.

8. Obrim Societat explicant que el Govern convertirà en escoles públiques les concertades que ho vulguin. Ahir va aprovar el decret que permet crear places sense haver de construir cap nou centre.

9. I el Barça va ser ahir una olla de grills, amb filtracions interessades a mitjans dient que Valverde seria cessat. Al final, tot fa pensar que Valverde continuarà. Bartomeu podria confirmar-ho avui. A l’Espanyol estan pendents de si l’entrenador, Rubi, se’n va al Betis, que li ha fet una molt bona oferta econòmica.

Torna a l'Ara Bon Dia.

stats