Drets laborals

Planeta Impro denuncia la còmica Judit Martín per criticar-ne les condicions laborals

L'empresa li reclama, a ella i set actors més, 150.000 euros per haver vulnerat la seva imatge explicant situacions de precarietat

2 min
Judit Martín

BarcelonaLa humorista Judit Martín i set actors de comèdia més s'enfronten a una demanda de 150.000 euros per haver denunciat les males condicions laborals de la companyia de teatre Planeta Impro, que fa espectacles d'improvisació al Teatreneu. Tots els denunciats es van fer ressò a través de xarxes d'un tuit fet des d'un compte anònim –@Torreznadesoria– que detallava les precàries condicions laborals de la companyia i Planeta Impro considera que fent-ho es va vulnerar el dret a l'honor i a la mateixa imatge de l'empresa. Martín ha explicat que els vuit denunciats s'han unit per defensar-se plegats de la demanda. "Davant del que considerem com un atac flagrant a la llibertat d'expressió i un intent evident de silenciar qualsevol crítica cap a aquesta companyia, hem decidit unir-nos per defensar-nos legalment", ha explicat la col·laboradora de l'Està passant.

El tuit que va fer el compte anònim denunciava, entre altres coses, que la companyia pagava sous baixos i feia que els actors anessin a assajar sense cobrar. "Aquesta penya busca actrius. Actrius per a un treball precari pel qual paguen 35 euros per funció tenint l’aforament ple. Aquesta penya et dona d’alta divendres i de baixa diumenge, però dimarts has d’anar a assajar 3 hores gratis", detallava. En un següent tuit, l'usuari rematava: "Aquesta penya malpaga, explota i maltracta els seus actors. Aquesta penya són les rates de l’art de la impro. Aquesta penya té judicis pendents. Aquesta penya no són bona gent". Judit Martín va secundar la denúncia repiulant el primer missatge. En una resposta a un tuit d'un espectador que havia anat a veure un dels espectacles de la companyia, Martín va afegir: "La majoria dels que en formàvem part vam marxar el 2014 farts de l'abús. Em sap molt greu que deu anys després continuïn amb aquesta dinàmica".

Després d'aquestes piulades, Planeta Impro va sortir a defensar-se i van anunciar que havien pres mesures legals "contra totes aquelles persones que han creat, compartit i difós, d'una forma o altra, informació falsa sense contrastar amb la informació real". "Els salaris que s'han indicat per a persones externes de la companyia disten molt de la realitat, ja que oferim una remuneració conforme al conveni marcat per l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya", diuen, sense detallar-ne cap import.

En el seu comunicat, Martín i la resta de denunciats asseguren sentir-se sorpresos per l'actitud "punitiva i bel·ligerant" de la companyia. "Això no va d'impro, va de drets laborals i llibertat d'expressió", ha assegurat.

stats