Drets del futbol
Mèdia 21/03/2011

Competència sanciona Mediapro per abús de posició de domini en la gestió dels drets del futbol

La productora haurà d'afrontar una multa de 500.000 euros per incompliment de la Llei de Defensa de la Competència

Albert Castellví
2 min

BarcelonaLa Comissió Nacional de la Competència (CNC) ha sancionat Mediapro amb una multa de 500.000 euros per abús de posició de domini i per obstaculitzar la competència en el mercat de revenda dels drets audiovisuals de la Lliga i la Copa del Rei, segons un comunicat fet públic avui per l'organisme. Segons aquesta nota, la productora –propietària de La Sexta i Gol Televisión– hauria vulnerat "els criteris de transparència, objectivitat i no discriminació" exigibles a un operador de televisió en posició de domini.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La CNC recorda que el maig de 2009 Mediapro va configurar "diversos paquets de llicències d'emissió televisiva de partits i resums" tant de la Lliga com de la Copa per a les temporades 2009-2010, 2010-2011 i 2011-2012, i va deixar un breu període de temps als altres operadors perquè presentessin les seves ofertes per aconseguir-los. Aquest fet va propiciar l'obertura d'una investigació per part de la CNC, que posteriorment va rebre una denúncia per part de Digital+. La plataforma es queixava que Mediapro li impedia fer-se només amb els drets d'emissió dels partits a particulars, i l'obligava a comprar-los conjuntament amb els de difusió a bars i establiments d'hostaleria.

Per tot això, es va obrir un expedient sancionador a la productora, que ara s'ha resolt amb aquesta multa de mig milió d'euros. La CNC considera que Mediapro es troba en posició de domini "en el mercat de revenda de rets de retransmissió audiovisual de partits de futbol de Lliga i Copa", ja que és propietària dels drets televisius de tots els equips de primera i segona divisió, i que "ha obstaculitzat la competència" en aquest mercat en "discriminar de forma injustificada l'accés dels operadors als drets". A més, assegura que Mediapro ha "forçat artificialment la creació d'un avantatge competitiu per a Gol Televisión".

En opinió de la CNC, aquestes pràctiques suposen l'incompliment dels articles 1 i 2 de la Llei de Defensa de la Competència i el 101 i 102 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

stats