Crítica TV 20/01/2023

Converses que il·luminen

2 min
Una escena del programa 'Il·luminats', del Canal33.

El canal 33 ha estrenat una nova temporada del programa Il·luminats de l’escriptor Jordi Lara. Es tracta d’una entrevista en profunditat a un personatge cèlebre de l’àmbit de la cultura en un context d’una certa recreació simbòlica. Es tracta de transportar aquella persona a un determinat ambient, més o menys suggeridor, per tal que l’entorn influeixi en el to de la conversa. En la primera temporada, a començaments del 2020, el programa potenciava l’efecte de nocturnitat com a espai de confidència. Una nit al Camp Nou amb Sol Picó, Una nit a les clavegueres amb Xavier Albertí o Una nit a l’escola amb Pilarín Bayés. En aquesta segona temporada ja no cal un fanalet per refugiar-se en la nit sinó, més aviat, en espais que puguin condicionar l’esperit o l’estat d’ànim. La primera edició es desenvolupava en una hipotètica Terra devastada després d’un gran cataclisme on Jordi Lara i Sergi Pàmies eren els únics supervivents. L’entrevista es duia a terme enmig d’un bosc inhòspit i mig socarrimat i en un subterrani de formigó de les instal·lacions d’un pantà, valorant la possibilitat de poder viatjar a Mart com a única escapatòria. La segona edició tenia com a protagonista la poeta Marta Pessarrodona i Lara l’acompanyava amb un 127 per unes quantes localitats que connectaven amb vivències personals d’ella per estimular així els records.

No es tracta, en absolut, de demanar al convidat que participi de cap comedieta de ficció. Senzillament, es tracta de participar d’un imaginari prèviament acordat, que serveix com a punt de partida i com a joc puntual per reconduir la conversa quan cal. Hi ha instants que s’endinsen en un surrealisme subtil, d'altres en la poètica i alguns que insinuen un punt de murrieria.

El programa arrenca amb la veu en off de Jordi Lara posant context la situació de la qual serem testimonis. Ho fa amb aquella entonació pròpia dels detectius maleïts a les pel·lícules de suspens quan reflexionen sobre la vida i ja l’observen amb certa distància. El recurs afavoreix aquesta atmosfera entre la introspecció, el joc i l’inici de l’acció. Amb Sergi Pàmies van parlar de l’ofici d’escriure, de la manera d’entendre la vida, de l’esperança i el pessimisme i de l’esperit de portar la contrària. Amb Marta Pessarrodona sobre la seva infantesa, la seva actitud vital, la seva obra poètica, l’amistat amb Mercè Rodoreda i la seva relació amb Gabriel Ferrater. La clausura sempre té un petit gir inaudit per separar els camins de l’entrevistador i el convidat.

Il·luminats és aquella televisió que transmet calma a través dels plantejaments visuals, que estimula l’espectador a parar l’orella i que procura fer ús dels silencis perquè els escoltem. No abunden les entrevistes en profunditat a la televisió i encara menys les que no necessiten un titular. Mentre uns tenen l’ambició de posar llum a la foscor, Il·luminats té la modesta intenció d’encendre una llumeta dins de l’ànima de cada espectador.  

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats