FICCIÓ
Mèdia 03/10/2019

El Crac del 29 dinamita l’univers de ‘Peaky Blinders’

Netflix torna als baixos fons de Birmingham amb la cinquena temporada de la sèrie britànica

Alejandra Palés
3 min
Cillian Murphy es torna a posar en la pell del gàngster Tommy Shelby, ara reconvertit en diputat.

BarcelonaDesprés de gairebé dos anys d’espera, Peaky Blinders torna a les pantalles. Netflix estrena aquest divendres la cinquena temporada d’aquest drama centrat en una família de gàngsters protagonitzat per Cillian Murphy. En aquesta nova entrega, Tommy Shelby, que ara és diputat, haurà de fer front a les conseqüències del Crac de 29. Segons va avançar el creador i guionista de la sèrie, Steven Knight, la nova entrega arrencarà amb la caiguda de Wall Street, cosa que afectarà greument la família Shelby, que hi havia invertit tot el seu capital legítim i ara haurà de recórrer als seus diners il·legals.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En aquesta nova temporada, els Shelby es veuran amenaçats per nous rivals, per als quals Knight va buscar inspiració en algunes de les bandes de gàngsters més famoses de Glasgow. “Vaig fer una mica de recerca, perquè la nova temporada comença el 1929 i en aquella època algunes de les bandes més famoses eren a Glasgow. Aquesta temporada és sobre un grup en particular anomenat Billy Boys, que es convertiran en un problema per als nostres amics de Birmingham”, assegurava Knight durant la presentació. Els Billy Boys reals eren protestants i estaven enfrontats als catòlics Norman Conks. Durant els anys 20 i 30 van dominar l’escena criminal de Glasgow i van arribar a comptar amb 800 membres. En la ficció, els Billy Boys són liderats per Jimmy McCavern (Brian Gleeson), el nou enemic del Tommy, mentre que a la vida real el seu cap va ser Billy Fullerton.

El Tommy no només serà assetjat per problemes econòmics, sinó també polítics. La nova temporada de Peaky Blinders mostra l’auge del feixisme a Anglaterra a través de la figura d’Oswald Mosley, fundador l’any 1932 de la Unió Britànica de Feixistes, organització també vinculada als Billy Boys, que es van encarregar de la seguretat personal del líder feixista. Interpretat per Sam Claflin, Mosley s’acostarà a Shelby després d’un discurs i, a poc a poc, anirà entrant en el seu cercle familiar.

Serà en aquest context que els espectadors seran testimonis de les pors del protagonista. “Hem vist els seus dimonis interiors cada temporada, però ara està molt fràgil emocionalment. És el Tommy assumint el pas del temps, cosa que es magnífica per tot el que va patir durant la Primera Guerra Mundial. S’ha estat medicant i ha ignorat el trauma amb què ha viscut durant anys i, com en temps immemorials, aquestes coses poden tornar per venjar-se quan s’arriba a la meitat de la vida”, explica Murphy.

Èxit d’audiència al Regne Unit

Abans d’aterrar a Netflix, la cinquena temporada de Peaky Blinders s’ha emès a la BBC, la seva cadena original. La televisió pública anglesa va decidir donar més rellevància a aquesta entrega i va passar-la del segon canal de la corporació, BBC2, al primer. La jugada li ha sortit bé i el drama ha aconseguit les millors dades d’audiència de la seva història. Si el final de la quarta temporada, emès a la BBC2, va ser vist per 2,4 milions d’espectadors, el de la cinquena va arribar als 3,84 milions d’espectadors i va superar la millor dada de la sèrie fins ara: 3,76 milions d’espectadors, xifra que es va aconseguir amb el tercer capítol de la temporada actual.

Amb aquestes dades es dona per fet que la sèrie continuarà, almenys, durant una temporada més, la sisena, tot i que encara no s’ha anunciat oficialment. Steven Knight, però, ja ha deixat clar que ell ja està treballant en la sisena i la setena temporades, perquè la seva intenció sempre ha sigut “escriure la història d’una família entre dues guerres”. “M’agradaria que acabés amb la primera sirena de l’atac aeri de Birmingham l’any 1939. Per arribar a aquest punt es necessiten tres temporades més”, va explicar Knight abans de l’estrena de la cinquena entrega.

stats