Mèdia 17/05/2022

'Crims' ajuda a identificar una víctima 32 anys després

Imatges del programa emeses a Àustria permeten a la família saber el destí de la jove Evi Anna Rauter

Laura Minguella
2 min
La noia identificada.

El programa Crims de TV3, presentat per Cares Porta, ha aconseguit identificar la noia que el 4 de setembre del 1990 va aparèixer penjada al cementiri de Portbou, a l'Alt Empordà. La fita ha estat possible gràcies a la col·laboració entre Televisió de Catalunya i el programa Ungelöst d'Àustria TV, que el 23 d'abril va emetre el capítol Das erhängte Mädchen (La noia penjada), amb entrevistes elaborades pel seu equip i cedides també per Crims. Ara se sap que "la noia de Portbou" es deia Evi Anna Rauter, tenia 19 anys i era veïna de Lana, un poble situat al Tirol del Sud, al nord d'Itàlia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La confirmació de la identitat l’ha donat la família de la noia, que durant 32 anys ha mantingut viva la recerca. Després de l'emissió del reportatge de la televisió austríaca, una veïna de la localitat italiana de Bolzano es va interessar pel cas i es va posar en contacte amb els periodistes, i va apuntar que "la noia de Portbou" podia ser Evi Anna Rauter. Més endavant, una guionista de Crims es va posar en contacte amb la seva germana, que també va afirmar que es tractava de la jove. I, finalment, els seus pares han confirmat les sospites a través de les fotografies que la Guàrdia Civil i el forense van fer del cadàver.

La Guàrdia Civil ha començat els tràmits per poder identificar científicament la noia, tot i que de moment només compten amb les seves empremtes post mortem i les fotografies del seu cadàver. Evi Anna Rauter va ser vista per últim cop el 3 de setembre del 1990 a Florència i l'endemà una veïna del municipi empordanès va trobar el seu cos penjat al costat del cementiri municipal. La seva germana va denunciar la desaparició de l'Evi Anna a la policia de Florència el 6 de setembre del mateix any i les descripcions que va donar coincideixen a la perfecció amb les de la noia penjada a Portbou: un peto texà, una samarreta turquesa, unes sabates negres i un rellotge Casio.

La germana de l'Evi Anna ha declarat: "Hem pogut veure que és la meva germana i ara, després de 32 anys, sabem com va acabar. No sabem què va passar en aquestes 20 hores entre que va marxar del meu apartament de Florència i va arribar a... [Portbou]. És un misteri. La meva família i jo estem convençuts que és l'Evi, però no tenim cap document oficial de la policia", i ha manifestat el seu desig de no fer més declaracions i que, sobretot, no es busqui els seus pares, que són grans i estan molt afectats.

Tot i que la Guàrdia Civil del municipi va certificar que es tractava d'un suïcidi, ara s'apunten altres hipòtesis i queden encara molts interrogants en l'aire. Carles Porta, director de Crims, ha assegurat que des del programa "continuaran aprofundint a veure fins on els porta la història" i ha plantejat la possible resolució d'alguns dels interrogants, com ara per què no ha estat possible identificar la noia abans o com va arribar fins a Portbou. El programa emetrà el 13 i 20 de juny dos capítols amb la història completa. Dijous el suplement Comarques Gironines de l'ARA aprofundirà també en aquesta història.

stats