Mitjans públics

Crisi i motí a RTVE: destituïda la presidenta en funcions Elena Sánchez

Els membres de l'alta direcció van plantar dilluns Elena Sánchez i han evidenciat la fractura interna

4 min
Elena Sánchez Caballero, responsable interina de la corporació, en una compareixença.

BarcelonaElena Sánchez ja no és presidenta interina de RTVE. El conseller Roberto Lakidain, proposat per Unides Podem, ha demanat al consell d'administració una votació sobre la seva destitució i ha rebut els vots dels membres impulsats per PP i PSOE. El conseller del PNB s'ha abstingut i l'altre conseller de Podem, José Manuel Martín Medem –que vota sense seguir disciplina de partit–, ha donat suport a la continuïtat de la presidenta. A l'espera d'un anunci oficial, s'interpreta que els vuit consellers restants es mantenen i assumiran la presidència de manera rotatòria. Cinc dels membres, però, tenen el mandat caducat des d'aquest mes de març: els tres del PP, un del PSOE i el del PNB.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Una opció que s'explora, però, és nomenar Concepción Cascajosa (membre a proposta dels socialistes) com a presidenta, però el seu nom de moment només aconsegueix quatre dels cinc vots necessaris, mentre dura encara la trobada de la cúpula. La consellera presideix l'Obervatori d'Igualtat de RTVE i ha estat l'enllaç de l'òrgan de governança de l'ens públic amb La Moncloa en els moments més delicats. Segons relata Público, el PP ha ofert com a opció de consens just l'altre conseller socialista, Ramon Colom, que tot i ser-ho designat pel PSOE es considera que s'ha distanciat d'aquest partit.

Un dia tens i intens

L'acumulació de fets ha convertit les darreres vint-i-quatre hores en extremadament intenses a RTVE, amb aritmètiques polítiques que semblaven impossibles. Minuts abans de la seva destitució, la presidenta interina Elena Sánchez rellevava del càrrec, de manera fulminant, el número 2 de l’ens, José Pablo López, director de continguts dels diferents mitjans de la corporació. El consell d’administració s’ha reunit aquest dimarts al matí amb aquest punt a l’ordre del dia inclòs precipitadament en primer lloc just abans de començar la reunió.

La sortida abrupta de López s’ha aconseguit, a més, amb una combinatòria peculiar: tot i que Sánchez va arribar al càrrec impulsada pel PSOE, els altres dos consellers a proposta dels socialistes (Ramón Colom i Cascajosa) hi han votat en contra. Els suports, en canvi, li han vingut per part dels membres designats pel PP: Jenaro Castro, Carmen Sastre i Consuelo Aparicio, als quals s'ha sumat un dels dos consellers d’Unides Podem, Medem (mentre que l’altre, Lakidain, ha rebutjat la mesura, tal com també ha fet Juan José Baños, del PNB). Poc després, Lakidain ha instat la votació que se salda amb la sortida de la fins ara presidenta.

El fitxatge de moment no consumat del programa La resistencia, de David Broncano, s’apunta com a detonant d’aquesta crisi interna. De fet, Martín era un dels consellers que s’hi havia manifestat en contra, a títol personal i desmarcant-se en aquest cas de la postura de Podem. Des de la direcció de continguts s’havia buscat fitxar-lo per tal de competir amb Pablo Motos i El Hormiguero, a Antena 3, per un preu de 42 milions d’euros (per a tres temporades). La presidenta de l’ens, però, estava en contra de comprometre aquest pressupost a tres anys vista i demanava fer un primer any de contracte, prorrogable a dos més si el xou arribava com a mínim a la quota de pantalla que té actualment La 1 (del 9,7%, l’any passat). El projecte es pot interpretar políticament com un intent de limitar l'audiència del programa d'Atresmedia, que en els últims temps s'ha convertit en font de crítiques habituals al govern del PSOE.

Amb aquests precedents, la reunió d’aquest dimarts arribava en un clima de tensió màxima. Quan Elena Sánchez va convocar dilluns la reunió del consell, els membres de l’alta direcció de l’ens van decidir plantar-la, en protesta pel que consideren una manca de confiança. L’equip havia treballat en el projecte de fitxar Broncano, amb tots els vistiplaus pertinents i passos a seguir, però finalment la presidenta interina el va deixar caure, tot i que ella mateixa l'havia elevat al consell. Sánchez és la màxima responsable de RTVE en funcions, després que el setembre de 2022 dimitís el seu predecessor, José Manuel Pérez Tornero, a l'haver perdut la confiança del PSOE. En el seu moment va arribar a la presidència mitjançant un pacte entre aquest partit i el PP, però en els últims temps els socialistes consideraven que s’havia lliurat als populars. I aquest dilluns s'han trobat que Elena Sánchez també pactava amb els consellers de la dreta per operar la seva revolució –finalment frustrada– dins la direcció de l’ens públic. De fet, López va ser un dels últims nomenaments encara de Tornero, al maig de 2022.

Un altre dels noms del conflicte és el de Verónica Ollé, cap de gabinet d'Elena Sánchez, amb qui els directius mantenien una oposició frontal, ja que sovint tombava els projectes que es treballaven des de les àrees tècniques.

El sindicat UGT, proper al PSOE, s'ha manifestat sobre els esdeveniments d'aquest dimarts. Ho ha fet en una nota on demanava "tornar a la normalitat democràtica" i criticava per tant la solució transitòria que va permetre posar Sánchez com a presidenta interina. "És necessari i urgent que s'iniciï el procés que ens pugui dur a una presidència de consens per a RTVE, tal i com marca la llei, i per això sol·licitem la voluntat necessària per part de tots els grups polítics". El sindicat es mulla també a favor de José Pablo López dient que "tenint en compte el temps i la manera com s'ha produït la destitució" reclamen "que aquesta quedi en suspens i sigui el nou Consell d'Administració qui decideixi la seva continuïtat o no en el càrrec.

stats