Mèdia 31/10/2019

El sindicat CSIF denuncia l''Està passant' i el 'Polònia' per dos gags sobre la policia

La fiscalia ja investigava un dels dos esquetxos a instàncies dels sindicats dels Mossos

Albert Castellví
3 min
El sindicat CSIF denuncia l''Està passant' i el 'Polònia' per dos gags sobre la policia

BarcelonaEl sindicat de funcionaris CSIF ha denunciat TV3 davant de la Fiscalia per presumptes delictes d'odi i injúries a funcionaris públics amb publicitat que s'haurien comès als programes Està passant i Polònia. En concret, l'entitat denuncia un gag de l'Està passant en què es comparava els Mossos d'Esquadra amb gossos, i la paròdia que el Polònia va fer de la cançó de Manel Boy band, convertida en Poli band. Segons els denunciants, cap dels dos esquetxos "no es pot emparar en els criteris de la llibertat d'expressió".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El primer d'aquests espais, de fet, ja estava sent investigat des de dimecres per part la Fiscalia de Barcelona per un presumpte delicte d'injúries. La investigació es va obrir arran d'una denúncia conjunta, davant de la Fiscalia de delictes d'odi de Barcelona, de la Trisindical dels Mossos, que agrupa el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), el Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT) i el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME), i de l'Associació de Comandament de Policia de Catalunya (COPCAT).

Els fets van tenir lloc el 16 d'octubre (dos dies després que es fes pública la sentència del Procés i que comencessin els aldarulls a Barcelona i altres ciutats catalanes), durant la secció que presenta Magí Garcia, conegut com a Modgi [a partir del minut 34 del vídeo]. El col·laborador va assegurar que, en comptes de referir-se als aldarulls, parlaria "de gossos", però tota la secció va jugar a l'equívoc entre aquests animals i els Mossos. Garcia va assegurar que hi ha gossos "molt agressius, rabiosos, analfabets". "Tu penses que aquest gos està allà per protegir-te, però potser et borda, et mossega o et dispara bales de foam o pilotes de goma", va dir, i va acabar atribuint la culpa del seu comportament "als amos" dels gossos. En aquest moment, va mostrar una fotografia del conseller d'Interior, Miquel Buch.

En un comunicat, el CSIF denuncia que el programa "propinava mofes i insultava, veladament, els cossos de policia", als qual va tractar "metafòricament" d'"agressius, rabiosos, analfabets i putos gossos de merda".

Pel que fa al gag del Polònia, es va emetre el 24 d'octubre, dins d'un capítol especial dedicat a les reaccions a la sentència del Procés. Entre altres coses, la versió de la cançó de Manel deia: "M'han gravat moltes vegades cometent una agressió"; "Carreguem contra els dels llaços fins que n'hi ha un d'acorralat. No ens distreu que aixequi els braços o que estigui agenollat"; "Puc atropellar un indepe i quatre ulls ja els hi hem buidat"; o "Ja no hi ha cap discrepància entre mosso i nacional: quan parlem de trets d'hòsties tots dos ho veiem igual".

Segons el CSIF "el que ha passat no es pot emparar en els criteris de la llibertat d'expressió, ni en un suposat animus iocandi" [intenció de fer broma], ja que "el llenguatge no verbal dels intervinents" permet identificar el missatge "amb un clar animus laedendi" [intenció de lesionar] a les institucions policials i, per extensió, al mateix estat de dret, especialment si el missatge es difon des d'una posició de superioritat en el domini del mitjà i té una capacitat d'influència suficient". El sindicat indica que amb aquests gags els Mossos d'Esquadra "veuen lesionada la seva protecció dels béns jurídics tutelats per l'honor, dignitat i no discriminació" i "consideren que s'han produït actes de menyspreu, descrèdit o humiliació, que inciten a l'enaltiment de la violència física o psíquica".

stats