MITJANS PÚBLICS

La direcció de Catalunya Ràdio i el consell de la Corporació signen la pau

L’emissora 'pesca' Jordi Costa i Sònia Gelmà de RAC1 perquè assumeixin la franja de 7 a 9 del vespre

Només falten cinc dies laborables perquè s’acabi la temporada regular a Catalunya Ràdio i l’emissora encara no ha pogut tancar la seva graella de cara al curs que ve. Les tensions internes entre la direcció de l’emissora i el consell de govern de la Corporació han bloquejat durant prop de dos mesos la reordenació de l’oferta de cara al setembre. Les intervencions del president Carles Puigdemont i de la consellera de Presidència, Neus Munté, han estat importants per aturar un conflicte que tenia el seu origen en la pugna entre un sector de CDC i ERC pel control del mitjà.

Amb tot, la pau es va signar –simbòlicament– el passat dimarts a la tarda, al departament d'Economia de la Generalitat, a una reunió a quatre bandes amb Núria Llorach, presidenta en funcions de la Corporació, Josep Maria Jové, secretari general de Vicepresidència i Economia, Joaquim Nin, secretari general de Presidència i Pere Aragonès, secretari d'Economia. En aquesta reunió, Economia va oferir destinar una partida econòmica extraordinària a la Corporació, adreçada a eixugar el dèficit previst per al 2016, que rondarà uns 10 milions d'euros (atès que hi ha una despesa sobrevinguda pel retorn del 5% dels salaris d'una retallada que el Suprem va anul·lar). Part d'aquest pressupost pot lubricar de passada la graella del curs entrant.

Tanmateix, les setmanes de paràlisi es van saldar amb el fitxatge d’Albert Om per part de RAC1. Tot i que tenia una proposta tancada amb Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, el comunicador la va retirar en constatar que el consell no era capaç de sotmetre-la a votació. Aquest divendres les dues parts en conflicte han aprofitat el seu pas per la comissió de control de la CCMA per enterrar les destrals de guerra i escenificar unitat.

Aquest desglaç comença a donar resultats: l’emissora té enllestit el fitxatge de Jordi Costa i Sònia Gelmà –actualment a RAC1– perquè assumeixin un programa d’esports de 7 a 9 del vespre, segons ha pogut saber en exclusiva l’ARA. Aquest espai serà el que faci la competència justament a Om, que havia d’ingressar a Catalunya Ràdio.

Tanmateix, encara queden per resoldre peces sensibles de la graella. La graella ideada per Gordillo contemplava la supressió del programa 'La vida', de Sílvia Cóppulo, i la reubicació de la periodista a una altra franja. La periodista Mariola Dinarès, actualment segona veu a 'El suplement' dels caps de setmana, assumiria un programa d’una a dues del migdia si finalment es completa el canvi. També hi ha en joc la continuïtat o canvi d’hora de 'Les mil i una nits', de Maria de la Pau Janer.

Les dues professionals afectades van reclamar la continuïtat dels seus projectes per canals alternatius a la direcció de l’emissora, cosa que va generar el pols entre Gordillo –nomenat a proposta d’ERC– i el consell –dominat per consellers elevats al Parlament a proposta de CDC–. Des del Govern, però, no es veia amb bons ulls que s’evidenciés aquesta fractura entre els dos partits de JxSí i per això es va intervenir per suavitzar la posició del consell (sobre la qual té encara ascendència política el sector convergent liderat per Francesc Homs, secretari general de Presidència quan es va configurar l’actual equip de govern a la Corporació).

Així mateix, l’emissora viu també pendent de la renovació de Mònica Terribas al capdavant d’'El matí'. La direcció busca mantenir-la a la graella, però el consell de govern renegocia les condicions amb la periodista, a tenor de la nova normativa de contractació de la Corporació.

La mala maror va aparèixer diversos cops esmentada durant la sessió de control. La diputada Jéssica Albiach va criticar les interferències polítiques en la confecció de la graella i va acusar Núria Llorach, presidenta en funcions de la CCMA, “d’afavorir el Grupo Godó, potser no activament però per deixadesa”. Llorach va negar la major i no va admetre tensions entre ella i Gordillo: “No hi ha cap discrepància en el consell de govern i la direcció de Catalunya Ràdio pel que fa a la graella de la nova temporada”.

Aquesta declaració pacificadora arriba tres setmanes després de l’episodi de màxima tensió que es va viure quan va transcendir als mitjans una carta escrita per Gordillo als consellers de la Corporació, on qualificava la situació de paràlisi, i la renúncia a fitxar Om com a “lamentable i indignant”. Ahir, la presidenta en funcions de la Corporació, Núria Llorach, va llegir una disculpa 'de facto' de Gordillo. “Es tracta d’una comunicació interna. Si en algun moment hagués temut la possible publicació del contingut de l’email, no m’hauria expressat en aquests termes”.

TV3 no vol pagar “ni un euro” pel sondeig a peu d’urna

Les enquestes a peu d’urna que es van fer públiques a les 8 del vespre tenien una clàusula que en rebaixava el preu en funció de la desviació dels resultats finals. Tenint en compte que no es van aproximar a la realitat, la Corporació té la intenció de reclamar, de manera que no els correspongui pagar “ni un euro”, segons va explicar ahir Llorach. El cost total del sondeig, encarregat per les autonòmiques, era de 380.000 euros, dels quals TV3 n’aportava uns 42.000.

Ciutadans, molesta amb una trama de ‘Cites’

La diputada Sonia Sierra va denunciar paral·lelismes entre  una trama de la sèrie 'Cites' i el seu partit, Ciutadans. En concret, es queixava perquè un dels personatges, homosexual, veia com el seu partit li posava problemes per sortir de l’armari. El fet que les parets de fons que apareixien en dues escenes fossin de color taronja o que es digués que el partit era liberal i havia sorgit de la ciutadania va molestar Sierra. El director de TV3, Jaume Peral, va negar el paral·lelisme.

Minuts més tard, el diputat d'ERC Sergi Sabrià va aprofitar un torn seu de paraula per mostrar un mòbil on es veia una de les escenes esmentades per Sierra, amb la paret de fons de color blau. La situació va derivar en un inesperat diàleg sobre si la paret taronja culpable era la de la seu del partit fictici o la del menjador on els protagonistes miraven la roda de premsa televisada en qüestió.

El PP recela del fet que TV3 parlés de Rodalies en campanya

Esperanza García, del PP, va mostrar-se suspicaç pel fet que els 'Telenotícies' dels dies 15 i 16 de juny incloguessin un reportatge extens sobre el caos de Rodalies: “Les expectatives electorals dels independentistes eren fluixes, se’ls havia de donar un cop de mà”, va dir. Peral va recordar que es tractava d’un reportatge d’investigació sorgit arran de l’obtenció d’un document exclusiu i que hauria estat inadmissible silenciar aquest assumpte durant la campanya.

Més continguts de