Mèdia 27/06/2014

Echenique s’enroca a RTVE

El president dels mitjans estatals nega que estigui obligat a plegar per les pèrdues que acumula l’ens

i
àlex Gutiérrez
3 min

BarcelonaDemà es compleixen dos anys de l’arribada de Leopoldo González-Echenique a la presidència de RTVE. L’efemèride deixa poc lloc per a la celebració, ja que l’ens públic passa per la situació econòmica més complicada des que l’any 2006 el govern espanyol va posar el comptador a zero i va assumir el deute històric dels mitjans estatals, que pujava a uns 7.500 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Però la radiotelevisió pública espanyola s’ha tornat a carregar de deute des de llavors: 716 milions d’euros que esperen un pla per ser eixugats. Echenique va sol·licitar una ajuda de 120 milions d’euros al govern espanyol. L’acord semblava tancat fa un mes, però s’ha demorat i Hisenda no l’ha anunciat oficialment. En la compareixença parlamentària d’aquest dimarts, el president de RTVE confiava que tingués lloc “de manera immediata l’ajustament del model de finançament” per a l’ens públic.

Mentre el rescat sol·licitat no arriba, la posició de l’executiu és fràgil. La normativa determina que, si RTVE té pèrdues per la meitat del seu capital social, el consell d’administració que presideix ha d’entrar en “causa de dissolució”. I 716 milions de pèrdues certament són gairebé la meitat dels 1.510 milions de fons propis. Però Echenique va esquivar la pregunta llançada dimarts pel PSOE sobre si el consell havia de cessar. Ho va fer gràcies a una disposició addicional que excloïa del còmput les pèrdues atribuïbles al deteriorament dels immobles: 388 milions sobre els 716 totals. Una quantitat que es fa més gran cada dia que passa.

TVE té posat a la venda -a través de la consultora KPMG- un paquet de 29 immobles i parcel·les valorats en 196,54 milions d’euros, incloent-hi algunes peces d’alt valor simbòlic, com els estudis Buñuel. En un any, però, no s’ha consumat cap venda, perquè les ofertes que arriben a la taula del consell són massa baixes. No és només cosa de la situació del mercat immobiliari. La consultora Ernst & Young ja va alertar l’ens l’any 2010 que la valoració dels béns immobles estava sobredimensionada.

La continuïtat d’Echenique al capdavant de RTVE és matèria d’especulació fa mesos. Algunes travesses el situaven a la llista electoral del PP a les eleccions europees, com a via d’escapament. Dimarts el portaveu del PSOE a la comissió de control, Juan Luis Gordo, sostenia que la intenció d’alguns alts càrrecs del partit era afavorir el relleu del president de l’ens per col·locar-hi un perfil més afí. “El PP és insaciable. La manipulació és el seu objectiu central”.

I a la crisi econòmica, Echenique hi ha de sumar la d’audiència que pateixen els mitjans del grup, especialment La 1. El canal aconseguia un 13,6% en l’any immediatament anterior al seu nomenament, que va baixar a un 10,8% dotze mesos després que assumís el càrrec. I que, un any més tard, s’ha situat en el 9,3%. El canal, a més, pràcticament no ha recollit audiència de l’apagada de la TDT del mes passat.

La culpa, del ‘Pasapalabra’

Les diverses edicions del Telediario també pateixen una crisi d’audiència. En dos anys, la del migdia ha baixat del 19,6% de quota de pantalla al 14,2%. I el Telediario del vespre ha passat del 16,1% a l’11,8%. En aquest cas, l’explicació aportada per Echenique al Parlament passa per responsabilitzar-ne el concurs Pasapalabra, de Telecinco. Segons va dir, es pot demostrar “científicament” que, quan s’acumula un pot milionari, a aquest programa “l’audiència li creix un 25% o un 30%, que és arrossegat cap a l’informatiu de Pedro Piqueras”. Al seu parer, “no és l’objectivitat, ni el pluralisme, sinó que és l’import que es destina al pot del concurs Pasapalabra ” el que determina els shares de l’informatiu del vespre. Però les edicions del Telediario comandades en l’etapa anterior per Fran Llorente eren líders tot i competir amb el concurs.

‘El pueblo más divertido’ salta a la matinada

Echenique tira la tovallola i renuncia a un dels projectes estrella de la temporada, el concurs El pueblo más divertido. Després d’un estrepitós fracàs d’audiència en el prime time (un 6,5% de share en l’últim capítol), ha decidit enviar-lo a la matinada dels dimarts i emetre en aquesta franja intempestiva els deu episodis que ja han estat enregistrats.

En l’última compareixença parlamentària, dimarts, el president de RTVE va admetre que els resultats no eren els esperats. I va defensar el sou de 13.000 euros per programa que cobra la seva presentadora, Mariló Montero.

stats