Mitjans públics
Mèdia 11/11/2014

El cap de premsa del PP a Catalunya, Eladio Jareño, nou director de RTVE a Sant Cugat

Relleva Ana María Bordas, que és nomenada nova responsable de La2

Àlex Gutiérrez
2 min

BarcelonaNou retorn a RTVE. L'actual president de l'ens, José Antonio Sánchez –que ja havia comandat els mitjans estatals en l'era Aznar– ha nomenat Eladio Jareño com a nou responsable de la corporació pública a Catalunya. Repeteix així en un càrrec que ja va ocupar entre els anys 2003 i 2004: aleshores va haver de substituir Ramon Font, que va dimitir precisament per desavinences amb Sánchez sobre com s'estaven enfocant informativament assumptes com el rebuig popular a la guerra de l'Iraq. Ana María Bordas, que és qui desenvolupava la funció fins ara, ha estat nomenada nova directora de La2.

Eladio Jareño (Barcelona, 1958) va iniciar la carrera professional com a responsable d'imatge i comunicació de la seguretat olímpica en els Jocs de Barcelona, a compte del ministeri de l'Interior. Després va exercir com a cap de premsa del Governador Civil de Barcelona, entre els anys 1992 i 1996. Quan aquest estament va ser reconvertit en la delegació del govern espanyol a Catalunya, va exercir de director de comunicació fins al 2002 (moment en el qual va ascendir a cap de gabinet de la delegació). Quan va deixar de ser director del centre de producció de Sant Cugat de RTVE, al 2004 fruit de la victòria electoral del PSOE, va seguir a la casa com a director de programes infantils i juvenils fins al 2008. Salta aleshores al Partit Popular de Catalunya, on ha exercit càrrecs de director de comunicació i, des del 2009, també coordinador de Presidència.

Pla d'eficiència

Els nomenaments s'han aprovat en el marc d'un consell d'administració que ha aprovat diverses mesures de reducció de la despesa de RTV, adreçades a la consecució d'un crèdit aportat pel ministeri d'Hisenda, per valor de 133 milions d'euros, amb els quals mitigar el forat de dèficit que es preveu per enguany, d'aquesta quantitat. La venda dels històrics estudis Buñuel és una d'aquestes mesures: es farà per un import de 35,27 milions d'euros (part dels quals s'hauran de destinar a la reforma d'algunes instal·lacions afectades per amiant).

La mesura forma part d'un anomenat 'pla d'eficiència' que fixa estalvis de 20 milions d'euros en despeses generals, entre 2015 i 2016. No hi haurà acomiadaments de plantilla, però sí aprimament de l'estructura directiva, amb la qual es vol reduir la despesa de personal en quatre milions d'euros en dos anys. Una de les primeres víctimes ha estat Ricardo Villa, que ha estat destituït com a responsable de l'àrea d'interactius, tot i que durant la seva gestió ha rebut nombrosos premis. El càrrec desapareix com a conseqüència de la simplificació. Villa va ser nomenat set anys enrere, per l'equip directiu que emanava de la victòria electoral de José Luis Rodríguez Zapatero.

També hi ha previst tancar l'Ona Curta, unes emissions que aprofiten fonamentalment els espanyols que viuen o treballen alta mar, ja que sovint són els únics canals de connexió amb l'actualitat del país de què disposen. Els sindicats han protestat contra aquest tancament i diverses autoritats gallegues han sol·licitat que es reconsideri la decisió. De fet, en el consell d'administració s'havia d'aprovar aquesta proposta del nou president, però finalment s'ha acordat que, de moment, la resta de membres n'estudiïn les conseqüències.

stats