Mèdia 15/07/2019

L’esperit de ‘Merlí’ reviu a la universitat amb ‘Sapere aude’

La continuació de la sèrie, amb Carlos Cuevas, tindrà un to més “madur” que la seva predecessora

Alejandra Palés
4 min
L’esperit de ‘Merlí’ reviu a la universitat amb ‘Sapere aude’

L’aprenentatge és un procés continu, i en el cas de Pol Rubio (Carlos Cuevas), l’estudiant més fatxenda de Merlí (TV3), tindrà una nova etapa a la universitat, en la qual, seguint els passos del seu mentor, estudiarà filosofia. Aquest és l’argument de Merlí: sapere aude, l’ spin-off de l’èxit adolescent que durant deu setmanes s’ha estat rodant, entre altres llocs, a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. La sèrie, que es podrà veure a partir del desembre i comptarà amb vuit episodis, es presenta com la primera producció en català de Movistar+, tot i que part dels personatges que hi participaran parlaran en castellà.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Amb el pas a la plataforma de pagament, l’univers de Merlí ha crescut -hi ha més pressupost, fins a 3.000 extres i dues unitats que roden en paral·lel-, però l’essència es manté intacta, segons els seus responsables. La nova sèrie arrenca pocs mesos després del final de la producció original, que concloïa amb la mort inesperada del professor. Durant una de les sessions de rodatge que tenen lloc a la universitat, Héctor Lozano, creador de la sèrie, reconeix que el projecte va ser una proposta dels responsables de Movistar+, que estaven convençuts que l’univers de Merlí encara tenia molt camí per recórrer. Lozano va optar per recuperar un dels personatges més carismàtics, el Pol, i mostrar el seu pas a la vida universitària. “No m’interessava mostrar l’etapa en què ja és professor [que es desvela en el flashforward del final de Merlí ] perquè llavors sí que era repetir la fórmula de la sèrie”, explica el creador i guionista, que remarca que Merlí: sapere aude és una nova sèrie i no la quarta temporada de Merlí.

“Surts de l’institut i ja no ets el popular ni el líder. Entres en un lloc on ningú et coneix i has de començar a construir un nou grup d’amics”, detalla Lozano, que confessa que, tot i que l’ombra del Merlí planarà sobre la trama, no volen quedar-se ancorats en el record. De fet, Movistar+ ja ha anunciat que Francesc Orella, que interpretava el professor de filosofia, hi farà una breu aparició. “Que ningú s’esperi Ghost, zombis o fantasmes”, alerta.

L’escenari de la nova sèrie li és especialment familiar, a Cuevas, ja que es tracta de la facultat on ell estudia la carrera d’estudis literaris, que espera acabar aviat. Recuperar el personatge del Pol era un desig inconfessable de l’actor, que en una pausa del rodatge recorda que quan estaven acabant Merlí part de l’equip li preguntava si la sèrie no podia continuar amb ell com a protagonista. “Jo pensava «No diré res perquè no tinc ni veu ni vot, però si jo manés continuaria amb ell»”, recorda rient Cuevas, que va veure com finalment el somni es feia realitat.

Amb l’arribada a la universitat, el Pol entrarà en contacte amb nous professors, entre els quals hi ha María Bolaño (María Pujalte), una catedràtica d’ètica que, amb un estil diferent al del Merlí, es convertirà en el seu nou referent. “Ella és una dona que no entén la docència des de la institució i la burocràcia, sinó que intenta interpel·lar els alumnes i provocar-los per fer-los pensar”, explica Cuevas.

Agafar el relleu del Merlí ha sigut un repte per a María Pujalte, que assegura que era una gran seguidora de la sèrie original. “És una dona amb molt caràcter i un discurs molt ben travat, però també està en un moment vital bastant dolent”, explica Pujalte. Fora de les aules, la Bolaño, com la coneixen els alumnes, experimenta una situació molt autodestructiva. A més, la duresa amb què tracta els seus alumnes es transforma en tendresa quan està amb la seva filla Laura, interpretada per l’actriu amb síndrome de Down Gloria Ramos, que va ser una de les intèrprets de la premiada Campeones. “Ella ha educat la seva filla perquè tingui la màxima autonomia possible, i això contrasta amb l’actitud del seu exmarit. En la relació amb la seva filla és on la veiem més delicada i fràgil”, diu.

Més enllà dels estudis, el Pol ampliarà el seu entorn d’amistats amb un nou grup de companys. La colla universitària, que comptant el Pol tindrà cinc membres, li farà descobrir persones que venen de mons molt diferents al seu. És el cas del Rai, interpretat per Pablo Capuz, un noi de classe alta que canvia els estudis d’ADE pels de filosofia, i la Minerva, una noia argentina que ha deixat el seu país per estudiar i prosperar. Aquest últim personatge és una picada d’ull als espectadors argentins que han convertit la sèrie en un fenomen a l’altra banda de món.

Tot i tenir un nou cercle, hi ha relacions que es mantenen intactes, com la que té amb el Bruno (David Solans), el fill del Merlí. El flashforward de set anys del final de la sèrie original mostrava que els dos nois acabaven sent parella, però a l’inici de Sapere aude això encara no és una realitat. Ara el Bruno estudia història i s’enfronta a la particular gestió que fa la seva àvia, la Calduch (Anna Maria Barbany), de la mort del Merlí. “El Bruno, li agradi o no, cada cop s’assembla més al Merlí i treu la seva vena provocadora”, explica Solans, que destaca que ell és l’únic capaç de dir-li les veritats al Pol. Siguin o no parella, “tenen una relació indestructible”, afirma Cuevas.

stats