08/12/2021

Estudiar comporta menys atur (però no pas fer bons gràfics)

2 min

El Mundo publica el titular següent: "FP escassa i formació precària: així alimenta el sistema educatiu els altíssims nivells d'atur juvenil d'Espanya". Ho acompanya d'un gràfic en què compara la taxa d'atur de tres col·lectius: els que abandonen l'ESO (34,1%), els que es graduen de l'ESO (27,8%) i, finalment, els graduats en alguna FP superior (12,6%). En realitat, les xifres desmenteixen el titular, ja que els nivells d'atur dels qui tenen una formació professional completada és només d'un terç dels qui no van acabar la secundària. Però el diari no volia renunciar al tema, així que va decidir atonyinar el gràfic fins a fer-li dir el que pretenien ells, que no és altra cosa que "Sánchez malamente", un cop més. El primer que fan, lícit però qüestionable, és fer que les barres siguin molt amples. Encara que en una barra vertical només importi l'alçada, és obvi que farà més efecte com més ocupi. En la mateixa línia, no deixen el blanc corresponent fins al 100%, sinó que l'escala del gràfic acaba poc més enllà del valor màxim. Visualment, s'aconsegueix que s'ompli tot l'espai disponible i suggereix més un 90% que no pas un 34,1%. Però on la cosa es torna ja delictiva és en la proporció. La barra del 12,6% és només una miqueta més petita que la del 34,1%. Per tant, si no mires els números, diries que estudiar una FP no serveix de res, ja que estàs abocat pràcticament al mateix atur que si penges l'ESO.

El gràfic d''El Mundo'.

Com que suposo que qui ha validat el gràfic sí té la secundària aprovada, cal deduir que no hi ha ignorància, sinó mala fe. I un concepte molt pobre del teu lector, per cert.

Àlbum de titulars

"Els policies del País Basc esclaten" (Ok Diario. L'èmfasi perpetu i l'exageració sistemàtica i clickbaitera de tots els verbs fa que aquest titular tingui unes ressonàncies lamentables).

stats