Mèdia 19/07/2017

Èxit rotund de 'Las cloacas de Interior': 30% de 'share' i 'trending topic' mundial

Els problemes amb la geolocalització impedeixen a una part dels usuaris veure el documental per internet

Ara
3 min
TV3 va emetre dimarts el documental 'Las cloacas de Interior'

BarcelonaEl documental 'Las cloacas de Interior', que TV3 va emetre aquest dimarts dins del 'Sense ficció', va aconseguir unes xifres d'audiència inaudites per a un programa d'aquestes característiques. Amb 766.000 espectadors i un 30,1% de quota de pantalla, va ser el programa més vist del dia, i de fet s'ha convertit en la tercera emissió no esportiva amb més audiència de tota la temporada a Catalunya: des del setembre, només un 'Telenotícies' i les votacions del festival d'Eurovisió havien reunit més espectadors, deixant de banda els partits de futbol.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquestes xifres converteixen, a més, 'Las cloacas de Interior' en el 'Sense ficció' més vist de la història del programa, estrenat el gener del 2009. Fins ara, l'edició més vista del curs havia estat la del 20 de setembre, quan el documental 'Sexe, maraques i chihuahues' va obtenir 458.000 seguidors i un 16,7% de 'share'.

'Jaume Roures destapa les clavegueres', article de Mònica Planas

'Jaume Roures destapa les clavegueres', article de Mònica PlanasMés enllà dels resultats d'audiència, el 'hashtag' que TV3 va utilitzar per referir-se al programa, #CloacasInteriorTV3, va arribar a ser, durant tres hores, el primer 'trending topic' mundial, és a dir, el tema més comentat a Twitter a escala global.

A més, segons la cadena, el documental va prop de 8.000 reproduccions en directe per internet, la qual cosa suposa també un rècord històric per al 'Sense ficció', i aquest matí havia sumat 6.600 visualitzacions més.

Restricció geogràfica

Tant durant l'emissió del documental com posteriorment, diversos usuaris s'han queixat a través de les xarxes socials que no podien veure'l a través d'internet, i alguns han apuntat que es podria tractar d'algun tipus de censura, ja que el documental assenyala les pràctiques irregulars que ha posat en marxa el ministeri de l'Interior per perjudicar els seus adversaris polítics.

TV3, però, nega aquesta possibilitat i explica que els problemes en la reproducció digital deriven dels drets de difusió del programa. La cadena només està autoritzada a oferir aquest contingut als usuaris que es trobin en territori català, de manera que, si el servidor de TV3 detecta que el dispositiu que intenta reproduir el vídeo es troba en alguna altra zona de l'Estat o bé a l'estranger, no li serveix el contingut i li mostra un missatge d'error.

La cadena, però, admet que és possible que alguns usuaris que efectivament es troben a Catalunya també tinguin problemes per reproduir el documental: "Sovint la informació que donen alguns proveïdors d'accés a internet és errònia, i retornen un 'Madrid' quan en realitat l'usuari és a Catalunya. El servidor de vídeo creu que l'usuari és fora de Catalunya i, per tant, no li deixa veure el contingut per no incomplir amb els drets de difusió", explica TV3, que subratlla també que, sempre que pot, "intenta garantir la màxima difusió dels continguts" per tal que els seus vídeos estiguin disponibles "per a tot el món". "Només es difonen digitalment continguts amb geoblocatge a Catalunya quan les altres opcions s'han hagut de descartar per qüestió de drets i negociacions", afegeix la cadena.

En qualsevol cas, el documental es pot veure, sense cap mena de limitació geogràfica, a través del canal de Mediapro a YouTube.

De moment, cap canal d'àmbit estatal no ha comprat els drets de 'Las cloacas de Interior', produït per Mediapro i dirigit per Jaume Roures. En canvi, hi ha altres cadenes autonòmiques que sí que s'hi han interessat. La balear IB3 el va emetre aquest dimarts, a la mateixa hora que TV3, i la basca ETB2 l'oferirà aquest dimecres a la nit.

stats