Photoshop delator

La família reial espanyola ha difós també com a mínim dos fotomuntatges al llarg dels anys

L'absència de braços o cames ha revelat l'ús de programes d'edició d'imatges

À.G.
2 min
Felicitació nadalenca de l'aleshores rei Joan Carles i Sofia, fent veure que estaven amb els set nets

BarcelonaEls Royals no tenen pas l’exclusiva de l’ús del Photoshop per fer suggerir a les fotografies coses que no han passat a la realitat. La monarquia espanyola ha publicat un parell de muntatges, que se sàpiga, amb estampes familiars amb membres afegits posteriorment. El primer cas va ser l’any 2005. Els aleshores rei Joan Carles i reina Sofia van enviar una felicitació de Nadal en la qual se’ls podia veure acompanyats dels set nets. Però mai es van reunir davant de la càmera. Ho evidenciava el fet que la imatge d’Irene, la filla menor dels ducs de Palma, era exactament la mateixa que la de la instantània enviada pels seus pares com a recordatori nadalenc.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

No era l’única pista que suggeria la manipulació. A la imatge es troben a faltar les cames de Joan Carles i els braços de Victòria Frederica. A més, la reina Sofia apareixia molt perfilada, cosa que suggeria que havia estat retallada i enganxada digitalment a la falsa fotografia familiar. La casa reial va recordar que mai havien dit que es tractés d’una imatge real i que havien recorregut al Photoshop per la impossibilitat d’aplegar tots els nets al mateix temps.

Foto cedida per Joan Carles a Europa Press amb un ús matusser del Photoshop en el qual s'han segat les cames d'un dels membres del grup.

Prop de tres lustres més tard, i amb Joan Carles ja com a rei abdicat i exiliat, es va repetir una jugada similar. Europa Press va difondre una imatge cedida per l’emèrit en què se’l veia posant amb les infantes Cristina i Elena i cinc dels seus nets. Però alguna cosa no quadrava: les cames de Pau Urdangarin no es veien en el lloc on haurien de ser, al costat de les dels seus germans Joan Valentí i Miquel. Hores després que els usuaris denunciessin la sospita de manipulació, el rei feia arribar una segona imatge del grup, en un arranjament diferent, en què sí que es podien apreciar les extremitats inferiors del seu net.  

stats