Estrena
Mèdia 05/12/2022

Filmin estrena 'El último artefacto socialista', una de les perles del 2021

La sèrie retrata la misèria dels Balcans després de la caiguda del comunisme

2 min
Una escena de la sèrie

BarcelonaEl último artefacto socialista es va convertir l'any passat en una ficció de culte entre la comunitat seriòfila internacional, sobretot després d'haver guanyat el premi a la millor sèrie de la secció internacional del festival Series Mania, que cada any se celebra a França. La producció arriba aquest dimarts a l'estat espanyol de la mà de Filmin, que n'estrena de cop els sis episodis. Dirigida per Dalibor Matanic, la sèrie adapta a la pantalla la novel·la No-Signal Area de Robert Perisic i acompanya l'Oleg i el Nikola, dos ciutadans del Zagreb que arriben a una petita ciutat dels Balcans. Hi trobaran una població marcada per la desesperació i la misèria després de la caiguda del comunisme i la separació de Iugoslàvia. Els protagonistes, interpretats per Rene Bitorajac i Kresimir Mikic, intentaran tornar a posar en marxa la fàbrica que anys enrere va ser el motor econòmic de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Em vaig enamorar del llibre. No hi ha assassinats ni passen grans coses, però té humanitat, i això va ser el que em va atrapar", explica el director d'El último artefacto socialista, Dalibor Matanic, en un comunicat difós per Filmin. La sèrie avança a partir d'un misteriós client que demana els serveis dels protagonistes. L'Oleg està acostumat a fer negocis amb gent rica, però no ha guanyat prou diners per jubilar-se i a través d'aquest client veurà l'oportunitat per fer-se d'or ràpidament. El Nikola, en canvi, se sumarà al negoci només perquè no es veu amb cor de buscar una altra feina.

La sèrie s'estructura en sis capítols de 50 minuts, cadascun dels quals està encapçalat per un personatge diferent. D'aquesta manera, la ficció adopta una mirada coral sobre la història i juga amb la idea que cada personatge percep la realitat a la seva manera. "Aquest és un tret que aporta identitat a l'adaptació audiovisual", diu el director, que cita Fargo i el cinema d'Alexander Payne com els grans referents per al to de la sèrie.

stats