Mèdia 03/05/2019

Gordillo diu a la jutge que va rebre pressions "insuportables" per emetre l'anunci de l'1-O a Catalunya Ràdio

Assegura que Núria Llorach i un altre directiu de la CCMA li van posar un "parany"

Efe
3 min
El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo

BarcelonaEl director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, processat per desobediència per l'emissió de l'anunci institucional de l'1-O a través de l'emissora pública, ha al·legat que dos directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) li van posar un "parany" i el van sotmetre a una "insuportable pressió" perquè assumís una responsabilitat sobre publicitat que no tenia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Així ho sosté l'advocat de Gordillo, Carles Monguilod, en un escrit, al qual ha tingut accés Efe, en què demana a la titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona que revoqui el seu processament en la causa sobre l'1-O i en decreti el sobreseïment. Com ja va argumentar el periodista davant la jutge en la seva declaració com a imputat, l'escrit sosté que Gordillo, com a director de l'emissora pública, té competència en els continguts informatius, però no en l'emissió de publicitat.

Arran de l'emissió dels anuncis sobre el referèndum a TV3 i a Catalunya Ràdio durant els dies previs a l'1-O, la jutge ha processat per desobediència la vicepresidenta (i presidenta en funcions) de la CCMA, Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis, i el director comercial i de màrqueting de la CCMA, Martí Patxot, a banda del mateix Gordillo.

Tots quatre han de comparèixer el dia 10 de maig davant la jutge perquè els notifiqui el seu processament, però abans l'advocat de Gordillo sosté que Llorach i Patxot el van pressionar "de manera injustificada i fins a cert punt indecent" i "insuportable", amb correus creuats, perquè donés el seu vistiplau a l'emissió dels anuncis de l'1-O, malgrat que, insisteix, era "innecessari", ja que no tenia competències sobre aquesta matèria.

Segons l'escrit de Monguilod, tant Llorach com Patxot van intentar "insistentment" amb els seus correus "involucrar" Gordillo en allò que intuïen que "podria constituir a la fi la comissió d'un delicte de desobediència", ja que l'urgien a aprovar l'emissió dels anuncis del referèndum a l'emissora. La defensa del director de Catalunya Ràdio argumenta que Llorach i Patxot van teixir un "pla premeditat" per "ampliar o expandir" les possibles responsabilitats penals involucrant altres persones en la seva estratègia de "socialització del dany" si les seves accions arribaven al jutjat.

Per aquest motiu, l'escrit retreu les "maniobres" de Llorach i lamenta que Patxot aportés a la jutge diversos dels correus electrònics que van intercanviar, obviant "maliciosament" i de manera "premeditadament tendenciosa" els que deixaven clara la innocència de Gordillo. Així, la defensa del director de l'emissora aporta la sèrie completa de correus electrònics que tots ells es van intercanviar quinze dies abans de l'1-O, i també els missatges de WhatsApp que paral·lelament Gordillo va creuar amb el seu advocat, per constatar que l'estaven pressionant i que no es volia involucrar en la decisió sobre l'emissió dels anuncis perquè no entrava en el seu àmbit de competència.

En un dels correus, del 16 de setembre del 2017, Llorach recordava a Gordillo, davant la seva negativa a acceptar que tingués competències sobre l'emissió dels anuncis, que havia d'assumir les seves "responsabilitats", com ja havien fet Sanchis, Patxot i ella. "Tu i la teva consciència ja sabreu què feu, però recorda que vas entrar a la direcció de Catalunya Ràdio avalat pel teu compromís i la confiança que determinada gent va dipositar en tu", indicava Llorach. Finalment, després de rebre diversos missatges de Patxot i Llorach comminant-lo a donar el seu vistiplau a l'emissió de l'anunci, el 17 de setembre Gordillo va respondre: "Per desbloquejar la situació. No tinc objecció dins les meves competències. Endavant".

L'escrit de defensa ressalta que la mateixa Llorach va lliurar a la Guàrdia Civil un organigrama de la CCMA en què ella figura en la cúspide i en què per sota hi ha set directors, en el mateix nivell i amb àmbits competencials estancs. Entre aquests hi ha Patxot, al capdavant de l'àrea comercial i de màrqueting, i Gordillo, com a director de Catalunya Ràdio i els Mitjans Digitals.

stats